Завръщането на Роналдо, светлина в тунела, реваншът на Ман Сити...


Н. Гавазов

Завръщането на Роналдо, светлина в тунела, реваншът на Ман Сити...

Висшата лига на Англия се завърна след международната пауза, за да подари на феновете на великата игра няколко интересни сблъсъка, които заслужават нашето внимание.

По-долу представяме основните събития от 4-я кръг на английската Висша лига.

 

"Претендентът за изпадане" унищожи мениджъра на месеца

Три поредни победи с по 1: 0 донесоха на Нуно Ешпирито Санто наградата Мениджър на месеца. Очакванията от гостуването на Кристъл Палас бе за пореден успех на "шпорите" с оглед на това, че "орлите" бяха сочени като един от кандидатите, които ще се замесят в битката за оцеляване.

Мачът на "Селхърст Парк" обаче разкри слабостите на играчите на Тотнъм,  които не създадоха нито един момент пред вратата на противника за 90 минути. Да, червеният картон на Яфет Танганга помогна за конфузния резултат, но Тотнъм бе лош от самото начало.

Играта с трима опорни полузащитника  ограничи тима на Нуно по отношение на атаката, а проблемите в отбраната помогнаха на Палас да вкара три пъти в края на дербито. Патрик Виейра отбеляза първата си победа начело на новия отбор в мач срещу основния съперник на Арсенал. Освен това феновете на Палас се зарадваха на победата над Нуно, който преговаря с клуба им през лятото, използвайки интереса на "орлите“, за да постигне по -добра сделка с Тотнъм

Най-много обаче се зарадва Одсън Едуар, който постигна мечтан дебют, след като влезе като резерва и вкара два пъти. Към момента разговорите за уволнението на Виейра заглъхнаха.

 

Роналдо се върна с голове

Още преди края на международната пауза медийното пространство бе обсебено с различни интервюта и анализи, свързани със завръщането на Кристиано Роналдо на "Олд Трафорд". Мнозина предвиждаха провал на португалеца, а други успехи. За учудване на всички, официалният постер за стартовия състав срещу Нюкасъл бе изобразен с лика на Джейдън Санчо, но в главната звезда на срещата се превърна именно Кристиано, който оформи дебют срещу "свраките". Да, вратарят на гостите Фреди Удман помогна в известна степен на звездния нападател, но е факт, че Роналдо се намира в прекрасна форма и не е загубил головия си усет.

Що се отнася до самата среща, крайният резултат и  събитията в него едва ли са изненадващи. Един от претендентите за титла победи един от най-слабите отбори в лигата. Впрочем, головете на Кристиано са надежда за продължение на красивата история, но ако излезем от фенските пристрастия, ще видим, че "червените дяволи" спечелиха последните си три мача срещу Нюкасъл с 4:1, 4:1 и 3:1, така че е рано да се говори за някакъв грамаден прогрес на тима на Оле Гунар Солскяер. Сега ще очакваме по-нататъшното представяне на Юнайтед и реализирене на потенциала на Роналдо.

 

Светлина в тунела

"Артилеристите“ се оттеглиха на международната пауза без отбелязани точки и голове, изпадайки на дъното на Висшата лига. Домакинският мач с Норич бе сблъсък между двата най -лоши отбора в шампионата и среща, която отборът на Микел Артета трябваше да спечели.

Арсенал най -накрая успя. Домакините работиха усилено, за да превземат вратата на Тим Крул, а с попадението на Обамеянг дойде и дългоочакваното облекчение. Колко показателна е победата над такъв противник? Вероятно не много, но е важна от гледна точка на психологията, защото провал срещу "канарчетата" щеше още повече да увеличи нервността и неувереността в "артилеристите"

Норич сега заема мястото на Арсенал на дъното и започват да приличат на отбор, който не е научил урока си от представянето си миналата година. А за лондончани тази среща бе като светлина в тунела.

 

Ман Сити взе реванш

Лестър срещу Манчестър Сити бе централният мач на кръга, но срещата нямаше късмет, защото бе засенчена от завръщането на Роналдо. Футболистите на двата отбора също не можаха да повлияят на ситуацията с играта си, защото срещата се оказа не толкова зрелищна, а изходът от мача бе решен от единствения гол на Бернардо Силва.

Като цяло, "гражданите" спечелиха чрез две неща - по-голяма си класа и лишаването на "лисиците" от възможността да контраатакуват. А това означава, че Пеп Гуардиола си е взел бележки от предишните сблъсъци с Лестър и най-вече от мача за Суперкупата, който хората на Брендън Роджърс спечелиха.

Е, Сити взе реванш, което едва ли ще зарадва конкурентите му.

 

Лийдс отказа да се бие с Ливърпул

През миналия сезон Ливърпул победи Лийдс с 4:3 и направи равен 1:1, а "пауните" се утвърдиха в елита, завършвайки на девето място. За това и срещата на "Елън Роуд" се очакваше с голям интерес. За съжаление, Марсело Биелса не можа да изненада Юрген Клоп, а домакините не можаха да противопоставят нищо на своя съперник.

Ливърпул тотално надигра Лийдс, като мърсисайдци дори проявиха разточителност, пропилявайки половин дузина 100-процентови шансове и спестявайки унижение на "белите" пред собствената му публика.

Тук трябва да отбележим и попадението на Мохамед Салах. Този гол стана 100 -ят за египтянина във Висшата лига на Англия, което му отне 162 мача. Само Алън Шиърър (124 мача), Хари Кейн (141), Серхио Агуеро (147) и Тиери Анри (160) успяха да вкарат 100 гола по -бързо във Висшата лига.

 

Евертън започна да побеждава като домакин

Домашната форма струваше на Евертън участието в Европа през миналия сезон. "Карамелите" имаха само шест успеха на "Гудисън Парк" с Карло Анчелоти, а през втората част на сезона допуснаха повече загуби тук. По една или друга причина Евертън пострада най -много от липсата на фенове.

Ситуацията с Рафаел Бенитес обаче се промени, като не е ясно дали заслугата е на испанеца или на трибуните. Факт е обаче, че мърсисайдци победиха Бърнли с 3:1 по ярък начин. "Карамелите" губеха с 1:0, но в рамките на шест минути взривиха "Гудисън Парк", вкарвайки три гола. Нещо подобно се случи и на старта на кампанията срещу Саутхемптън.

Така или иначе успехът срещу Бърнли се оказа трети за Евертън и помогна на тима да събере десет точки, с което да е начело в таблицата заедно с Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул. Дали феновете на мърсисайдци няма да започнат да гледат на Бенитес с друго око? При всички положения, кредитът на доверие на Рафа расте с всеки изминал мач.

Символичен състав на кръга: Менди - Кансело, Маршал, Александър-Арнолд - Заха, Тросард, Силва, Таунсенд - Едуар, Роналдо, Лукаку.

Цитат на деня: "Когато Лукаку откри резултата, просто си помислих: "О, това изглежда зловещо". Този нападател им гарантира голове, а зад него добра полузащита. Ще бъде много трудно да бъдат спрени. Всички ще говорят за Манчестър - Манчестър Сити на Пеп Гуардиола, Манчестър Юнайтед на Кристиано Роналдо - но мисля, че всички знаят, че Челси е настроен сериозно", (Гари Невил за представянето на Челси).

  Сподели
435