Коул, Рууни, ФА и Анчелоти... или моралният крах на английския футбол


Н. Гавазов

Коул, Рууни, ФА и Анчелоти... или моралният крах на английския футбол

Челси - Манчестър Юнайтед. Тази вечер този мач ще бъде обект на повишено внимание, давайки отговор по всяка вероятност на въпроса в състояние ли са лондончани да играят съществена роля в шампиона, а също така и готови ли са „червените дяволи" да изминат целия път до края. Но вниманието ще бъде приковано не само върху спортната част, а и върху опетнената репутация на английския футбол.

Става дума разбира се, за двама играчи, които също ще излязат тази вечер на „Стамфорд Бридж" - Уейн Рууни и Ашли Коул. Както е известно, нападателя избегна наказание от Футболната асоциация на Англия (ФА) заради удара с лакът в лицето на полузащитника на Уигън Маккарти въпреки, че според неутралните запалянковци и експерти той трябваше да бъде изгонен и лишен от участие в три мача. В същото време Ашли Коул устрои стрелба с въздушна пушка на тренировъчната база на Челси, а работливия „татко" Анчелоти побърза да влезе в „родителските" функции, заявявайки, че нищо особено не се е случило.

Наказание за удар в лицето на противник? То е същото като за засада. Наказание за носене за оръжие? Челси мълчи, защото това било вътрешен проблем. Но осланяйки се на действията на ФА, която формално спази правилата на ФИФА, както и тези на лондончани можем да кажем едно: тази вечер, когато Рууни и Коул излязат на терена, цялата игра ще отправи конкретно послание - ако ти си най-високоплатения футболист на Висшата лига или си най-добрия ляв защитник в света, на теб ти е разрешено всичко.

„Това е ужасен сигнал към всички. Нещо се случва, когато играчи от класата на Рууни вършат подобни неща и остават ненаказани. Дали друг футболист и друг клуб ще останат ненаказани? Но явно думите на Рууни и Юнайтед будят страхопочитание в арбитрите. Те могат да правят неща, които за забранени за други", заяви председателят на Управителния съвет на Уигън Дейв Уилън.


А какво се случи с Ашли Коул? По всяка вероятност той е наказан със солидна глоба и както съобщи вчера Карло Анчелоти, играчът е нарушил кодекса на поведение на клуба.

„Коул се извини и беше много разстроен. Какво трябва да направим оттук нататък? Да го убием? Не, ние сме длъжни да го подкрепим. Ние пресякохме чертата и сега трябва да му окажем помощ. В същото време съжаляваме за раненото момче", заяви Анчелоти.

Толкова е просто. Но в залата стана тихо и некомфортно, когато заради лошия си английски, на въпроса за раненото момче италианския специалист отговори: „Няма нищо ново, само Алекс и Бенаюн", а след това започна редовната си тирада за професионализма на играчите му. Според него, Коул е образец на истински професионалист и един от най-добрите хора, които някога е срещал. На въпрос, как може да говори така за човек, който носи оръжие на тренировъчната база, а по-рано, по време на предсезонната подготовка, въпреки забраните на ръководството е водил момичета в хотелската си стая, италианският специалист заяви:

„Когато говоря за професионализъм, аз съдя за играч по това, какво той прави на терена. Другото не ме интересува. И мога да кажа, че той е истински професионалист", каза Анчелоти.

Изглежда, според мениджъра на Челси мерило за професионализъм се ограничава само на терена, а какво става зад него това не е важно. Дори поведението му да е против имиджа на клуба и репутацията на футбола, правейки по този начин още по-голяма пропастта между футболните милионери и обикновените хора.

За това и никой вече не вярва на Рууни, Коул, Анчелоти и ФА.

Крис Томас за FUTBOL TV

  Сподели
196