Голямото завръщане


Н. Гавазов

Голямото завръщане

Кристиано Роналдо напусна Ювентус след три години в Серия А. През последните десет дни се очакваше, че португалецът ще премине в Манчестър Сити, а в петък на обед този процес изглеждаше необратим. Само след няколко часа обаче Кристиано неочаквано се завърна в Манчестър Юнайтед. Клубът, с който той спечели Шампионска лига и три титли на Англия. Клубът, откъдето тръгна за големия футбол, за да стане това, което е в момента.

 

През пролетта Роналдо стана голмайстор на Серия А за първи път от три години, но скоро след това трогателно се сбогува с треньора, допринесъл за това постижение:  "Благодаря, маестро. За мен бе чест да работя под ваше ръководство".

24 часа по-рано Sky Sports обяви, че удължаването на договора с Кристиано, който изтичаше през лятото на 2022 г., зависи от това дали Андреа Пирло и спортният директор Паратичи ще останат в Торино: ако те напуснат, Роналдо също ще напусне. Никой не обърна внимание  на анонса на авторитетната медия, даже коментарите в социалните мрежи бяха пренебрежително малко. Може би заради приближаващото Европейско първенство, а вероятно някои са преценили, че Sky Sports търси внимание.

По -късно стана известно, че Паратичи ще бъде управляващ директор на Тотнъм. Приблизително по същото време испанската радиостанция Cadena SER съобщи, че Роналдо би искал да се върне в Манчестър Юнайтед. Информацията на испанците се базираше на източници от обкръжението на португалеца.

А  La Gazzetta dello Sport написа, че заради завръщането си на "Олд Трафорд“,  Кристиано е готов да намали заплатата си (31 милиона евро след данъци), но не повече от десет милиона евро.

Отново никой не обръщаше внимание на тези сигнали. Обичайните слухове по това време на годината...

Впрочем, именно високата заплата стана на нападателя стана пречка за трансфера му през лятото на 2020 г., когато агент Жорже Мендеш се опита да уреди сделка с Манчестър Юнайтед или ПСЖ. Това лято Роналдо не беше приоритетна мишена за парижани, които се фокусираха върху трансфера на Меси и не планираха да се бият за Кристиано, дори ако Мбапе напусне.

Опцията с Мадрид стана още по -илюзорна няколко дни след края на Европейското, където Роналдо стана голмайстор - тогава испанският вестник El Confidencial публикува стенограма от аудио запис през есента на 2012 г., в която Флорентино Перес коментира отказа на Кристиано да празнува голове поради недоволство от позицията си в мадридския клуб: "Роналдо е луд. Това е идиот, болен човек. Мислите, че е нормален, но не е нормален, иначе не би направил всичко, което прави. Последната глупост, която направи, бе видяна от целия свят. Защо мислите, че прави такива глупости?".

Това бе достатъчно за Кристиано.

А и скоро стана ясно, че въпреки взаимните симпатии между  Роналдо и Анчелоти, Перес залага на привличането на Мбапе през това лято.

В края на юли Кристиано се завърна в Торино от отпуска, но въпреки уверенията на вицепрезидента на Юве Павел Недвед, че португалецът ще остане, а думите на Алегри за вярата в Роналдо като пример за младите хора, преговорите за нов договор се забавиха.

Поради това в средата на август се разпалиха слуховете за ПСЖ и  Мадрид, въпреки че според Corriere dello Sport Жорже Мендеш е обсъждал трансфера на основния си клиент само със Сити.

През първата половина на миналата седмица стана ясно, че Роналдо е беседвал със своите съотборници в Юве за варианта със Сити и лично е разговарял с Пеп Гуардиола, но торинци така и не получиха ясна оферта, а Мендеш не успя да се разбере с "гражданите".

 

Развръзката се случи в петък и то толкова бързо, колкото през август 2003 г., когато в приятелски мач на стадион "Жозе Алваладе“ Кристиано на няколко пъти "сгъна" на Джон О'Шей, след което Бът, Скоулс и Фърдинанд казаха на Сър Фъргюсън в съблекалнята, че би било хубаво да бъде купен 18-годишният португалец. Тогава Сър Алекс каза шефа на клуба Питър Кениън: "Няма да напуснем стадиона без този човек“. "Но Мадрид дава осем милиона паунда за него“, отговори Кениън. "За това ще предложиш девет".

В петък сутринта започнаха да пристигат първите съобщения за договорка на Мендеш с шампиона на Англия, а след това и за преход на Роналдо в Ман Сити. Тези слухове се засилиха към обед и хвърлиха в смут червената общност на Манчестър. Ще станем ли свидетели на още една история "ала Тевес" или...

В ранния следобед стана известно, че Юнайтед влиза в битка за нападателя по препоръка на Сър Алекс. Mалко след това ситуацията започна да навлиза в очакваното русло - Гуардиола съобщи, че клубът му излиза от борбата за Роналдо.  В крайна сметка Манчестър Юнайтед се съгласи да плати на Юве малко над двадесет милиона евро и приблизително същото на Кристиано за всеки от двата сезона на договора. Оттук нататък футболната общественост само чакаше официалното обявяване на голямото завръщане...

 

Когато Роналдо дойде в Манчестър Юнайтед през 2003 година, той вдъхна нови сили на "червените дяволи" и помогна на отбора на Сър Алекс да стане номер едно в Европа. Първата половина на 2021 г. намеква, че Кристиано има сили за ново ярко приключение.

"Когато растях, Роналдо бе любимият ми играч. Бях на девет години, когато Роналдо направи първите си стъпки. Всички ще си спомнят тази година, защото загубихме финала на домашното Европейско. Видяхме го да плаче след мача с Гърция. Тъкмо започваше да блести. Тогава започнах да го гледам. Всичко заради начина, по който работи всеки ден, как дава най -доброто от себе си във всеки мач. Това бе мотивиращо за мен. Той вкарваше голове във всеки мач. Но с всеки двубой се опитваше да стане по-добър", заяви Бруно Фернандеш през май.

Роналдо е два пъти по- възрастен от 2003 година, но по всичко изглежда, че продължава да е обладан от желанието да става по-добър с всеки един мач. И със сигурност не се е научил да живее без трофеи. А това е друга добра новина за червената част на Манчестър.

  Сподели
445