Лондон започва "лов на вещици"


Н. Гавазов

Лондон започва

Лондон официално поиска от най-големите технологични компании да обобщят и докладват данните на потребители, извършили расистки обиди срещу чернокожи футболисти от националния отбор на Англия, след загубата на островитяните  във финалния мач на Евро 2020, съобщава The Times.

Както отбелязва вестникът, британското правителство възнамерява да гарантира, че хората, които публикуват обидни изявления в социалните мрежи, ще усетят последствията в реалния живот. Правителствен източник на вестника посочи, че Лондон възнамерява да направи тези случаи достояние на обществото, а санкциите за извършителите ще бъдат различни - от налагане на парична глоба и освобождаване от работа (за държавните служители), до забрана за посещаване на спортни мероприятия на територията на Обединеното Кралство, което на практика е своеобразен "лов на вещици".

След загуба на финала на Европейското първенство по футбол, трима чернокожи играчи на "Трите лъва“ - Маркус Рашфорд, Букайо Сака и Джадон Санчо бяха подложени на расистки обиди в интернет. По стечение на обстоятелствата, тримата пропуснаха своите дузпи в решаващия мач от Евро 2020.

  Сподели
133