Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (09.02 - 15.02)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (09.02 - 15.02)

Юнайтед победи Сити в дербито на Манчестър, Барселона стъпи накриво, Интер загуби, а Касияс беше изгонен, но „бланкосите" спечелиха гостуването си в каталунската столица. Изминалият уикенд отново ни предложи интересни и вълнуващи срещи по европейските терени, където отново имаше някои интересни резултати и неочаквани обрати. Кои са героите - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 09.02 - 15.02. Тактическата постройка е 4-3-3.

 

ВРАТАР

Петер Чех (Челси)

Когато вратар на някой топ клуб намери място в нашата класация, това означава, че съотборниците му пред него, а и целия отбор не е играл достатъчно добре. В нашия случай обаче това не е точно така, защото Челси през второто полувреме надигра тотално Фулъм, но късмета беше на страната на „котиджърсите". Развръзката в този мач дойде в неговия край, когато отличния до този момент Давид Луис наруши правилата срещу Демпси и то го направи в собственото си наказателно поле. Лично потърпевшия футболист се зае с изпълнението на 11-метровия наказателен удара и когато всички на стадиона потриваха доволно ръце, предвкусвайки осмата загуба за Челси, Чех се превърна в герой на мача, спасявайки хладнокръвно удара на американеца.

Подгласници: Буфон (Ювентус), Лорис (Олимпик Лион)

 


ЗАЩИТА


Марсело (Реал Мадрид)

Пред отбора на Жозе Моуриньо се откри златен шанс да намали дистанцията от Барселона, след като каталунците завършиха наравно срещу Спотинг Хихон. Това означаваше задължителна победа срещу Еспаньол, а на всичкото отгоре това трябваше да стане в каталунската столица. Нещата обаче не се развиха според сценария на португалеца, защото още във 2-та минута той остана без Касияс, който беше изгонен и това наложи резервният вратар да влезе на мястото на Ди Мария, а на всичкото отгоре „белите" трябваше да изиграят мача с човек по-малко. Козът в ръкава на Жозе обаче се оказа Марсело. Бразилецът атакуваше добре и подпомагаше нападателите си, а освен това бранеше успешно подстъпите към вратата на Адан. Венецът на изпълнението му бе гола в 24-та минута, който бе единствен в мача, но донесе трите точки за Реал - толкова, колкото му трябваха на Моуриньо.

 

Алберто Боатиа (Спортинг Хихон)

Да удържиш на най-успешното нападение в Испания е повече от подвиг. Наистина, домакините допуснаха някои малки грешки, позволиха на съперника си да вкара гол, но специално Боатиа се справи безпогрешно със задачите си и безапелационно с Меси, Вия и Иниеста. Достойното представяне на 22-годишният защитник срещу Барселона, му осигури и място в отбора на FUTBOL TV.


Игор Лоло (Монако)

През настоящия сезон Монако не се представя добре и закономрно се намира в зоната на изпадащите в Лига 1. Но в поредния кръг на френското първенство, отбора най-накрая постигна победа - 3:1 срещу Лориен. За най-добър играч в състав на домакините бе избран Игор Лоло. Ивоариецът през целия двубой действаше безпогрешно, освен това не пропусна да се включи в нито една атака на съотборниците си и най-накрая - откри резултата в този толкова важен за Монако мач. Ако Лоло продължава да действа по същия начин и занапред, то със сигурност домакините няма да излетят от Лига 1.

 

Джорджо Киелини (Ювентус)

Ювентус в централния мач на Серия А успя да победи не кой да е, а европейския и световен първенец Интер. Ако в атаката на торинци блестеше Матри, то в защитата се отличи Киелини. Лидерът в отбраната на „бианконерите изигра наистина много силно срещата, действаше безкомпромисно срещу Пацини и Карджа и обезсмисли атаките на Майкон. А когато Интер не може да разчита в атака на крайните си защитници, това не е истинския Интер, който познаваме.

Подгласници: Лихтщайнер (Лацио), Хьоведес (Шалке 04), Ракитич (Севиля)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА

 


Луиш Нани (Манчестър Юнайтед)

Този човек започна да намира все по-често място в символичния отбор на FUTBOL TV. И има защо. След края на манчестърското дерби всички говореха за гола на Рууни. Наистина нападателят вкара невероятен гол. Но най-добрия в състава на „червените дяволи" беше Нани. Той през цялото време не позволи на защитниците на „гражданите" да играят спокойно, бе много активен на фланга, а в самия край на първото полувреме наказа и своя противник, преодолявайки националния врата на Англия. Без него едва ли Юнайтед щеше да победи.

 

Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Колко тежко беше на Байерн без Робен. Но ето, че холандецът се появи и мюнхенци се преобразиха. Още във втората минута той подаде на Гомес, който откри резултата. А през второто полувреме неудържимия Робен реши сам да вкарва и го направи блестящо, особено при първия си гол, когато петима защитници на Хофенхайм не успяха да се справят с него. Това, че холандецът започна да набира форма точно преди Шампионска лига със сигурност вече притеснява Интер. А Ван Гаал със сигурност ще бъде малко по-спокоен.

 

Хоакин Санчес (Валенсия)

Някой може би ще се изненада на избора на FUTBOL TV, но мястото на Хоакин в нашия отбор е напълно оправдано. Полузащитникът вкара в изминалия кръг два гола и по такъв начин донесе победата за Валенсия при гостуването на Атлетико Мадрид в един наистина труден мач срещу корав съперник.

Подгласници: Лоди (Катания), Гюркуф (Олимпик Лион),

 


НАПАДЕНИЕ


Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Пoнякога и само един единствен удар може да направи даден футболист герой - стига да вкара гол. Точно това се случи по време на манчестърското дерби. Гостите от Сити излязоха много мотивирани и готови за победа, с което имаха намерение да пресекат амбициите на Сър Алекс за 19-та титла. През цялото време Уейн беше зорко пазен и на практика изолиран от съотборниците си. До 78-та минута, когато с великолепна задна ножица направи Харт безпомощен. Какъв по-ефектен начин да донесеш победата срещу градския си съперник и изправиш „Театъра на мечтите" на крака?

 

Робин ван Перси (Арсенал)

В мача срещу Уулверхмптън мнозина от феновете на Юнайтед стискаха палци „артилеристите" да се провалят. Но в отбора на Венгер имаше един играч, който се оказа много важен негов коз в тази среща и на практика реши двубоя. Ван Перси игра отлично, отново започна да вкарва и да води Арсенал към победи. Той ще бъде и едно от оръжията на „артилеристите" в битката им с Барселона в сряда вечер.

 

Едисон Кавани (Наполи)

Играта на младия уругваец е повече от невероятно през този сезон. 20 гола в Серия А и Рома бе повалена. Наполи сериозно претендира за място в Лига Европа, а борбата за Скудетото продължава. Днес Кавани заяви, че иска да стане шампион с „партенопеите". Ако продължава да играе по същия великолепен начин, защо това да не се случи?

Подгласници: Касано (Милан), Жиняк Олимпик (Марсилия), Новакович (Кьолн)

 

 

Старши - треньор


Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

Мениджърът на Юнайтед намира рядко място в символичния отбор на FUTBOL TV, но това не може да притеснява изобщо привържениците на „червените дяволи", защото шотландският специалист отдавна е заел мястото си в историята на футбола и вече се е превърнал в жива легенда. Излишно е да говорим, че срещу Сити Сър Алекс успя да мотивира играчите достатъчно добре - това най-вероятно го направиха самите футболисти, излизайки срещу градския си съперник.

Но шотландския специалист се реши на един рискован ход и остави на пейката голмайстора на Висшата лига Бербатов, обещавайки му, че той ще изиграе своята роля в мача. Зад Рууни постави опитния Скоулс, а в опорната зона Андерсон и Флетчър. А когато „гражданите" притиснаха своя съперник, Сър Алекс накара Андерсон да скъси дистанцията с Видич, като по този начин ограничи празните пространства на разбеснелия се в този мач Давид Силва.

След като бразилецът си изигра ролята, той бе заменен в 67-та минута от Бербатов, който от своя страна задържаше повече топката, внесе спокойствие и накара защитниците на Сити да отклонят част от вниманието си към Рууни. Резултатът от този ход е ясен - Уейн за малко бе оставен непокрит и поне през настоящия сезон гръмогласният Сити беше заглушен.

 

  Сподели
212