"Отцепниците" от Англия ще платят глоба


Н. Гавазов

Английските клубове от Висшата лига, влизащи в Европейската Суперлига, ще бъдат глобени с 4 милиона евро, съобщи Sky Sports.

Според източника, за тези клубове ще бъдат въведени специални наказания, които ще бъдат наложени на отборите, ако ситуацията със Суперлигата се повтори. По-специално, от клубовете ще могат да се премахват 30 точки в английската Висша лига и също така да бъдат глобени с 23 милиона евро.

Припомняме, че Суперлигата бе сформирана от 12 европейски топ клуба: Реал, Барселона, Атлетико (всички - Испания), Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал, Тотнъм (всички - Англия), Ювентус, Интер и Милано (всички - Италия). Турнирът трябваше да замени Шампионска лига, но участниците в проекта бяха заплашени с изключване от националните турнири и стартирането беше отменено.

На 7 май УЕФА взе решение за наказанието за бившите участници в Суперлигата. Всеки от деветте клуба ще плати благотворителен принос от 15 милиона евро за развитие на футбола в цяла Европа. Клубовете също така се ангажираха да върнат 5% от приходите от участие в клубни състезания на УЕФА за един сезон като компенсация.

  Сподели
463