Агуеро, победителят на стария Ман Сити


Н. Гавазов

Агуеро, победителят на стария Ман Сити

Серхио Агуеро ще напусне Манчестър Сити в края на настоящия сезон - като свободен агент, свободен да избере клуба, в който ще продължи кариерата си. Агуеро за Сити е не само голмайстор, но и човекът, който отвори пътя на "гражданите" към трофеите и славата.

Някой бе подхвърлил идеята за издигане на статуя на аржентинеца край "Етихад". По принцип не е добре тази идея да се превръща в реалност по отношение на всеки жив човек, особено когато е далече от т.нар. преклонна възраст. Но Серхио със сигурност ще остане в сърцата на феновете на "гражданите" и без статуя, за него винаги ще има едно място в ложите на стадиона.

Защото Агуеро не само, че е най-добрият голмайстор на Манчестър Сити в историята на клуба (257 гола) и най-добрият голмайстор сред чужденците в историята на Висшата лига (181 гола). Също толкова важен е фактът, че Агуеро е играч, чието пристигане в клуба позволи на Сити да се изкачи на ново ниво и с лекота да започне да привлича звезди.

Серхио вкара 181 гола за Манчестър Сити във Висшата лига, но един от тях бе достатъчен, за да се превърне аржентинецът в легенда за клуба. Последният ден на сезон 2011/12. Невероятно изнервена обстановка, Манчестър Юнайтед протяга ръка към поредната титла, а много фенове са на ръба на истерията и загуба на съзнание. Агуеро обаче се оказа изключително хладнокръвен човек и нападател, нанасяйки единствения възможен удар, с който можеше да промуши топката покрай вратаря на КПР Пади Кени.

Този изстрел вписа името на Серхио със златни букви в историята на клуба, а 12 години по-късно ще накара Рио Фърдинанд да каже, че Сити са откраднали титлата.

Знаменитият гол  бележи началото на нова ера в историята на Висшата лига и появата на клуб, който ще стане най-успешният във Висшата лига през второто десетилетие на 2000-та. Манчестър Сити върна два гола, показа характер, набра смелост, но всичко това нямаше да струва нищо без комбинацията, която Агуеро завърши. Такава развръзка бе много важна за клуба, който бе синоним на провал и се размотаваше на  дъното по време на основния триумф на градския съперник. В тази среща  отборът на Роберто Манчини не се състезаваше с Куинс Парк Рейнджърс, даже не и с Манчестър Юнайтед, а с призраците на минали неуспехи - със стария Сити, който Агуеро успя да победи.

Вероятно няма по-добър играч в историята на клуба за толкова значим гол - той бе 30-и за Кун през този сезон във всички турнири и тази отметка той достигна или надмина още четири пъти през следващите седем години. Неговата последователност е забележителна - от 2007 г. Агуеро вкарва двуцифрени попадения за Сити през всеки сезон досега. През всички кампании с изключение на две, той вкара поне 20 гола, въпреки че през последните години пропуска все повече мачове поради контузии, а и в най-добрите си години никога не е бил играч с желязно здраве.

Ако погледнем глобалната статистика, ще видим, че само Уейн Рууни, Алън Шиърър и Анди Коул са вкарали повече от Кун. Но тримата имат предимството, че проведоха по-голяма част от кариерата си във Висшата лига. Тиери Анри е единственият чужденец в топ 10 на голмайсторите на Премиършип. Но работата не е само до головете. Серхио е и четвърти по асистенции, което означава, че аржентинецът не е само консуматор, а и съзидател, което го прави още по-ценен играч.

Ако не се случи нищо извънредно, Агуеро ще напусне Манчестър с пет шампионски титли, много рекорди, които ще бъдат трудно постижими  за неговите последователи, но най-важното е, че Серхио завинаги ще остане в сърцата на феновете на Сити като играч, променил статута на отбора.

Единственото тъжно нещо е, че Агуеро все още не е изпълнил обещанието си към феновете да спечели Шампионска лига, но този сезон все още не е приключил, а и "гражданите" сега изглеждат като отбор, способен да постигне основната си цел през последните пет години. Би било много символично и красиво, ако Сити успее да спечели Шампионска лига през последния сезон на един от най-великите играчи в историята си и няма съмнение, че той няма да бъде баласт в решителните мачове. А дали най-големият му гол не е пред него?

Основният проблем на Агуеро е, че многобройни контузии го лишават от най-важния му коз - бързината и остротата, което му позволяваше да изпреварва защитниците в наказателното поле. Но вместо това Серхио натрупа опит и невероятният му инстинкт за отбелязване на голове никак не се е загубил.

Каквото и да се случи до края обаче,  Кун винаги ще бъде желан гост на "Етихад", а песните за него никога няма да изчезнат от репертоара на феновете на "гражданите". Жалко е, че Агуеро вероятно повече няма да може да играе пред пълни трибуни, но е напълно възможно да  има един шампионски парад в отворен автобус по улиците на Манчестър. И не бива да се съмняваме, че преди това Агуеро ще направи всичко по силите си, така че последният трофей, с който ще се снима в Англия, да е Купата на Шампионска лига.

  Сподели
380