Маси-Елис: Жените са достатъчно добри, за да участваме във футбола


Н. Гавазов

Маси-Елис: Жените са достатъчно добри, за да участваме във футбола

Шан Маси-Елис, който работи като съдия във Висшата лига на Англия от 2010 г., заяви, че се надява повече жени да работят във футбола.

"Винаги е имало проблем с усещането, че жените не знаят какво е футбол. Следователно те не трябва да се намесват. Това е стереотип, който бих искала  да оспорвам: ние сме достатъчно добри, за да участваме във футбола и ако сме там, то не е за красота. Лично аз минах през абсолютно същия път и същите тестове като мъжките съдии.

Колкото повече момичета се занимават с футбол, толкова повече момичета чувстват, че те могат да бъдат част от него. Този спорт е за всеки. Искам да мога да подкрепям други момичета, които идват. Винаги казвам, че след като завърша кариерата си, искам да съм сигурна, че ще имаме следващото поколение жени съдии и спортисти. Много е важно да се създаде атмосфера, в която те да се чувстват в безопасност", заяви Маси-Елис.

Маси-Елис говори и за трудностите при връщането на работа след раждането на дете: "Лекарите ми казаха, че не мога да се върна към съдийството, че повече няма да мога да спортувам. Това беше може би най-важният момент в живота ми, когато наистина си помислих: "О, Боже, не знам какво да правя, ако загубя кариерата си“. Подкрепата на Футболната асоциация ми помогна. Дадоха ми възможност постепенно да се върна. Преминах отново през малките лиги и това бе най-правилното нещо".

  Сподели
207