Какво се случва?


Н. Гавазов

Какво се случва?

Шампионът на Англия се сгромоляса в началото на 2021 г. На 21 януари Бърнли постави точка на рекордната серия на "червените" от 68 домашни мача без загуба. Ливърпул не можа да вкара нито един гол в първите си четири януарски срещи, което се случва за първи път от 2000 година. Закономерно мърсисайдци се смъкнаха на четвърта позиция в таблицата за класиране. Успехите над Тотнъм и Уест Хем свалиха напрежението и успокоиха част от феновете на шампиона, а мнозина специалисти предположиха, че кризата  е мимолетна, както се случва с повечето отбори през дългата и тежка кампания. За да дойдат двата студени февруарски душа - нови две домакински загуби, от Брайтън и Манчестър Сити. Към всичко това бихме добавили и отпадането от Купата на Англия, което е като сол в рана, защото идва в сблъсък с историческия съперник.

Съвсем резонно е почитателите на английския футбол да се попитат,  какво се случва с перфектния допреди няколко механизъм на Юрген Клоп, който мачкаше всичко по пътя си. В основата на тези разсъждения са както последните резултати, така и статистиката. "Червените" имат 34 точки на този етап от сезона, а на същата дистанция през миналата кампания те бяха 64! При това Ливърпул бе провел 22 мача тогава. Победите са 11 срещу 21 през миналата година. Загубите са 5, срещу 0 през сезон 2019/20. Головата разлика е +15, а през миналата година е +38.

Очевиден е явният спад на всички показатели, особено в атака.  И FUTBOL TV се опитва да намери отговор на причините за сгромолясването на шампиона.

Икономия на трансфери

Проблемите на Ливърпул не са от януари и по своя произход те са както по обективни, така и по субективни причини. Тъй като коронавирусът удари всички клубове без изключение, ние няма да засегнем тази причина. Както и празният "Анфийлд", чийто пълни трибуни са 12-я играч - всички страдат от отсъствието на зрители.

Но трансферната политика няма как да не бъде засегната. Изглежда, че ключов се оказа проваленият трансфер на Тимо Вернер, който би се чувствал по-добре на "Анфийлд", отколкото на "Стамфорд". Оказа се, че клубът нямаше пари за закупуване на германеца, който наистина искаше да играе под ръководството на Юрген Клоп. В резултат на това Садио Мане и Мохамед Салах на практика не получиха силен атакуващ съотборник. Покупката на Диого Жота в последния момент е добра, новото попълнение заблестя през есента, но тежка контузия го остави извън терена.

Компенсация за неуспеха с Вернер бе закупуването на Тиаго, който впрочем е на път да бъде признат за най-добрия играч на клуба за целия сезон. Основната грешка обаче е раздялата с Деян Ловрен, който при цялата си нестабилност все пак щеше да бъде полезен за "червените" след контузията на Върджил Ван Дайк.

Не случайно легендата на клуба  Джейми Карагър обвини шефовете на клуба за неуспехите при трансферите. Бившият защитник е убеден, че епидемията от травми е трябвало да накара босовете незабавно да започнат да търсят играч, който да замести отсъстващите Ван Дейк, Джо Гомес и Джоел Матип. Истината е, че ръководителите разчитаха на треньорския опит на Юрген Клоп и решиха да спестят пари от хазната, която бе силно изтощена по време на пандемията от коронавируса. Сега мениджърът трябва сам да се измъква от ситуацията.

"Вече не съм петгодишно дете, което започва да плаче, ако не получи това, което иска. Честно казано, много рядко получавах това, което исках и свикнах", философски разсъждаваше Клоп през есента. Да, германецът получи Бен Дейвис и Озан Кабак през януари, но не идват ли много късно тези трансфери?

Нерентабилно преструктуриране

Клоп изпробва няколко варианта за възстановяване на проблемната зона на Ливърпул. Но нито една от връзките не работеше според очакванията. Последният вариант - използването на Джордан Хендерсън като един от централните защитници - се оказа пълен провал. Да, капитанът на Ливърпул се представи добре срещу Тотнъм, но само в този мач и то само защото "шпорите" показаха  беззъба и страхлива игра.

Мащабът на бедствието става още по-ясен, ако си спомним, че Фабиньо бе прехвърлен в отбраната малко по-рано. Преди това задачата на тези мобилни халфове бе да упражняват силна преса в зоната пред играчите от защитата и  поради това част от товара падаше от раменете на бранителите. Освен това Хендерсън постоянно подкрепяше атаката - с пробиви, далечни удари и точни подавания. В идеалния случай той би могъл много ефективно да взаимодейства с виртуоза Тиаго и едва ли има средна линия във Висшата лига, която би устояла на тази двойка.

Шакири и Минамино, използвани в редица мачове, така и не успяха напълно да заместят лидерите по отношение на мащаба на техния талант. Вайналдум продължава да се пазари за бъдещ договор, възрастният Милнър вече не може да играе в центъра, а Къртис Джоунс е твърде млад.

Бразилецът Фирмино от своя страна пък така и не свикна с новата си роля като "носач на боеприпаси“, с което лиши съотборниците си в атаката от острите рейдове в чуждата отбрана. А и бразилецът е по-изобретателен и рязък близо до вратата.

Не стигат всички тези неприятности, но рязко се влоши качеството на игра на Александър-Арнолд. Едва ли скоро ще бъде забравено представянето му срещу Бърнли, когато  нито един от 18-те му флангови подавания не стигна до адреса. Това е най-лошият рекорд във всички футболни лиги в Англия през последните пет години! Колегата му на левия фланг Анди Робъртсън заслужава по-малко (а може би най-малко) критики от останалата част от отбора. Но и неговата ефективност бележи спад в сравнение с миналата година.

Цялата тази ситуация поставя под напрежение Алисон. Класата на бразилеца е вън от съмнение, но разликата отпреди е, че всяка негова грешка може да бъде фатална сега. И това се видя в дербито с Манчестър Сити.

Умората

По-горе засегнахме само две от причините за метаморфозата, която Ливърпул преживява днес. Юрген Клоп  от своя страна отписва случващото се с натоварения  календар и изобилието от травми. Към това спокойно може да бъде добавено и  липсата на предварителна подготовка: миналогодишният успех бе положен от треньорския щаб на германеца през лятото на 2019 г., да не кажем и по-рано.

                                                                                                          

Факторът умора също не бива да се пренебрегва. Отбори от всякакъв клас и ниво се бият ожесточено срещу шампиона. Колкото повече сила има съперникът на Ливърпул, толкова по-трудно е за "червените". И тази умора става все по-видима. През есента мърсисайдци изпуснаха да бият Манчестър Сити, а сега бяха разгромени от "гражданите". Пак през есента шампионите имаха проблеми с Брайтън, а сега загубиха от "чайките". "Червените" имаха проблеми и с УБА и Нюкасъл - все тимове, които не играят толкова много мачове от най-високо ниво. Можем да бъдем сигурни, че "дроздовете" и "свраките" ще запазят достатъчно сили, за да дадат нова битка на "червените". И така мач след мач...

Ние няма нужда да даваме съвети на хер Клоп, който има достатъчно съветници, а и съветите и предложенията в социалните мрежи са в изобилие. Каквото и да кажем, окончателното решение и отговорност ще бъде взето само от един човек - Юрген Клоп.

Впрочем, утре Ливърпул е изправен пред поредното предизвикателство. И в него шампионите трябва да покажат, дали са в състояние да спрат сгромолясването или този сезон ще бъде мъчителен за всички, които обичат клуба.

  Сподели
595