Статистиката сочи, че Бербатов и Чичарито трябва да водят атаката на Юнайтед


Т. Михайлов

Статистиката сочи, че Бербатов и Чичарито трябва да водят атаката на Юнайтед

“Не е нормално, когато един нападател не е вкарвал гол от много време. Това е въпрос на самочувствие. Видал съм го често – когато те вкарват не мислят, че могат да пропуснат, а когато не вкарват, започват да мислят, че повече няма да успеят. Такъв е живота.”

Тези думи Сър Алекс изрече в навечерието на Нова година, тъй като Уейн Рууни бе вкарал само един гол след попадението му през март в четвъртфинала на Шампионската лига. Малко след това изказване Рууни вкара на Уест Бромич, но от тогава сушата му продължава.

Въпреки лошата серия на английския национал Сър Алекс продължава да вярва в най-скъпия си играч. Дали обаче този избор на шотландеца не вреди на Димитър Бербатов и Хавиер Ернандес?

Отбелязването на голове зависи най-вече от самочувствието, за разлика от техниката и способностите. Дори най-слабите нападатели са попадали в голови серии през годините. Златното правило изисква, когато имаш голмайстор във форма, да го пускаш всеки мач.

Не такъв е случаят с Димитър Бербатов и Хавиер Ернандес. Статистиката го доказва. Рууни има предимство в асистенциите. За 12 мача той е направил 7, срещу 2 на Бербатов в 18 мача и 1 на Чичарито в 15.

Страхотен възход се наблюдава при българина. За първите си два сезона след рекордния му трансфер от близо 31 милиона паунда той е вкарал 37 гола в 106 мача, което е около 35% успеваемост. За този период Рууни има 64 гола в 13 мача, което е около 56%.

Този сезон обаче Бербатов не просто държи с головете си Манчестър Юнайтед на върха, но и задмина по категоричен начин формата на Рууни. За 18 мача деветката на “червените дяволи” има 14 гола, което е 77% успеваемост. И въпреки това Бербатов бе оставен на пейката в 3 мача, един от които дербито с Арсенал и то само седмица след 5-те му гола в мрежата на Блекбърн. Едва ли Фъргюсън би действал по същия начин спрямо Рууни.

Колкото до Ернандес, по-рядкото му появяване може да се обясни с факта, че е само на 22 и това е първият му сезон в Англия. Но формата му е страхотна и не е обяснимо как има само 7 мача като титуляр. От 27 опита за гол във Висшата лига Чичарито има 6 гола като се разписва по веднъж на всеки 4,5 опита. Бербатов вкарва на всеки 4,2 опита, а Рууни на всеки 21! Със средно 3,5 шанса за гол на мач следващото попадение на англичанина вероятно ще падне след 4 мача, на 6 февруари срещу Уулвс.

 

Кое тогава е идеалното партньорство?

Истината е, че в момента Манчестър Юнайтед няма тандем, който със сигурност ще вкара. Ако се гледат само головете, то двойката Бербатов-Ернандес няма конкуренция, но двамата знаят, че Рууни остава първи избор на техния мениджър. Затова и, когато Бербо и Чичарито играят заедно те са не само партньори, но и конкуренти и започват битка за това да оставят по-добро впечатление. Няма мач от Висшата лига, в който и двамата да са се разписали.

Избирайки “перфектната” двойка, не може да не вземем предвид, че Бербатов е най-резултатен и трябва да играе. До него изглежда, че Рууни осигурява повече асистенции, но при успеха с 3:2 над Ливърпул, където Бербо вкара 3 и при разгрома със 7:1 над Блекбърн, където българинът наниза 5, Рууни има само едно голово подаване.

Само в един мач и Рууни, и Бербатов отбелязаха. Става дума за победата с 3:0 над Уест Хем, където англичанинът бе точен от дузпа. Мнозина биха казали, че Юнайтед няма от какво да се притеснява, тъй като е непобеден в лигата. Щом нищо не е счупено, какво има за оправяне? Но колкото по-рядко Рууни вкарва, толкова по-дълго ще седи въпроса, кои трябва да са двамата нападатели на “червените дяволи”?

Класата е вечна, Сър Алекс, но формата не...

Ричард Пери, Goal.com

  Сподели
249