Защо Тухел?


Н. Гавазов

Защо Тухел?

След загубата от Лестър в 18-ия кръг на Висшата лига, Челси се смъкна на осмо място в класирането и само наивник или върл фен на "сините" може да смята лондончани за кандидати за титлата.  Челси спечели само един от последните си пет мача в Премиършип и то срещу един от аутсайдерите - Фулъм, играейки с човек повече през по-голямата част от мача. Съвсем резонно мениджърът на отбора  Франк Лампард попадна под голям натиск от страна на медиите и почитателите на тима, които са разочаровани от последните резултати на лондончани.

Бъдещето на легендарния полузащитник изглежда под въпрос, а британската и германската преса вече намери заместник на английския специалист в лицето на Томас Тухел. Нещо повече, авторитетният журналист Ян Аге Фьортофт съобщи по-рано през седмицата, че представители на Челси вече преговарят с бившия наставник на ПСЖ. Инсайдерът допълни, че клубът все още не е взел решение по отношение на Лампард, но се работи по вариант с назначаване на германския специалист. Според ръководството на лондончани, ако мениджърът трябва да бъде сменен в средата на сезона, то Тухел е най-добрият вариант за отбора.

Интересното е, че до неотдавна списъкът с потенциалните наследници на Франк бе много по-дълъг. В него влизаха Масимилиано Алегри, Юлиан Нагелсман и дори Андрей Шевченко. И за всеки един имаше нужните аргументи да бъде начело на амбициозен тим като Челси.

Резонно е да се попитаме, каква е причината за рязката смяна на гледната точка на босовете от "Стамфорд Бридж" и ограничаването им до само един вариант. И защо точно Тухел?

 

Най-големите претенции към Лампард е ужасната адаптация на новите попълнения. Челси, на фона на оплакванията на останалите клубове,  напълно удовлетвори всички желания на английския специалист с покупки за 220 милиона паунда през лятото. Оказа се, че в контекста на коронавирусната криза нито един клуб не се осмели да си позволи такива разходи! "Сините" не само, че го направиха, но и привлякоха звезди, към които имаха претенции и други клубове, като по този начин изпревариха конкурентите си. Ето защо още преди старта на сезона се заговори за големите шансове на Челси относно спечелването на титлата. Това обаче остана на книга, в прогнозите на експертите и в желанията на феновете на лондончани. На практика Лампард все още не е успял да се възползва от дълбочината и силата на състава си, като най-скъпите покупки в лицето на Кай Хаверц и Тимо Вернер дори загубиха титулярните си места в началото на зимата. Двамата нямат гол в последните единадесет мача!

Тухел може и трябва да реши този проблем. Първо, немският треньор натрупа безценен опит в работата със звезди за две години и половина в ПСЖ  - при това много по-капризни от скромните работници Хаверц и Вернер. След като получи пълен комплект от изпълнители от най-висока класа, Лампард се загуби и в крайна сметка се върна в почти същия състав, който играеше преди година. Тухел обаче знае от личен опит как да организира работещ механизъм  от звездите, използвайки максимално човешките ресурси.

 

Тук е редно да отворим една скоба и да кажем, че това качество на Томас се появи още по време на работата му с Майнц 05. Там германецът разполагаше с по-малко възможности и средства, но оптимално използвайки качествата на футболистите, той успя да превърне тима от аутсайдер в средняк. Например, Шевченко няма опит в работа със звездите, украинецът разчита на авторитета си в родината и нищо повече. Кой играч на Челси би се впечатлил от това, че Андрей е легенда на Украйна?

 

Друго важно нещо в полза на Тухел, че той е по-близо до Юрген Клоп, отколкото, например до Хосеп Гуардиола или Карло Анчелоти. В основата на неговата футболна философия стои мощната преса, където Челси най-много е критикуван. Под управлението на Лампард този сезон отборът обикновено започна да играе стерилен, прекалено предпазлив позиционен футбол, който се разпада под минимален натиск на съперниците. Например, коравите и дисциплинирани отбори като Ливърпул и Ман Сити разбиха Челси без никакъв свян. При Тухел "сините" трябва да се научат  да действат по-интелигентно в отбрана, а също така по-бързо да боравят с топката.  В този компонент  Томас и Нагелсман си приличат твърде много, но от РБ Лайпциг ясно дадоха да се разбере, че нямат намерение да се разделят със своя треньор, а всякакъв опит за контакт с Юлиан ще доведе до мощен скандал.

 

Според британската преса за лондонските работодатели владеенето на английски и немски също е много важен плюс в автобиографията на Тухел. Този фактор наистина не бива да се подценява. Първо, ясно е, че на Томас ще му бъде по-лесно да установи контакт със своите сънародници Вернер и Хаверц, отколкото Лампард, чийто силен британски акцент младите германци не разбират. Второ, Тухел, което е по-важно, отлично разбира спецификата на германското първенство и особеностите на местната тактическа подготовка. Тимо и Кай дойдоха в Англия с различно разбиране за играта и са свикнали да говорят за футбол по различен начин, а Томас трябва да им помогне да се озоват в нови условия. В това отношение е видимо отстъплението на Масимилиано Алегри и отново на Шевченко.

 

Последният аргумент в полза на Тухел е по-големият и по-разнообразен опит в сравнение с останалите специалисти. Англичанинът никога не е напускал Острова, а италианецът - Ботуша. Същото се отнася и за украинския треньор. Германският им колега обаче смени първенствата и следователно има по-широк кръгозор.

 

Не на последно място трябва да отбележим и това, че Тухел е свободен агент. Т.е. Челси не трябва да плаща компенсация на никого, а още по-малко да влиза в скандали заради нерегламентирани контакти с чужди треньори. Нека не забравяме, че евентуално уволнение на Лампард ще доведе и до плащане на огромно обезщетение на англичанина.

 

Какво можем да очакваме в близко бъдеще?

За всички е ясно, че Роман Абрамович не се отличава с търпение и желае всичко сега и веднага. Но и няма как руският олигарх да не си дава сметка, че в момента е заложник на собствените си решения, доверявайки се на Лампард да застане начело на тима, а след година да потвърди това доверие с огромни харчове за нови футболисти.

Нестабилността и кризисните периоди са част от съвременния футбол, а особено през този сезон нито един европейски клуб не е застрахован от лош сегмент. "Сините" наистина имат забележителен състав, може би един от двата най-силни във Висшата лига и рано или късно този отбор ще започне да дава резултат. За това и ключов въпрос по отношение на бъдещето на Лампард  в Челси остава нивото на доверие от страна на ръководството на клуба и готовността му да даде време на младия специалист. Нека не забравяме, че и всякакви резки движения в условия на пандемия носят риск - дали новият мениджър ще има време да реализира идеите си в сегашната ситуация с натоварения график, заради който на практика отборите не тренират? А дали след това ще има време да се поправят новите грешки?

Предположението, което можем да направим е, че при сегашните обстоятелства босовете на Челси ще дадат време на Лампард и ако не се случи някакъв катаклизъм, англичанинът ще остане начело до края на сезона. Обратното ще означава, че ще се увеличи колонията от германски специалисти на Острова.  

  Сподели
410