Клоп и Пеп: Отказа от пет смени показа липса на лидерство


И. Ангелов

Клоп и Пеп: Отказа от пет смени показа липса на лидерство

Юрген Клоп и Пеп Гуардиола разкритикуваха Висшата лига за решението да увеличи смените по време на мач от 3 на 5, с което да подпомогне справянето на отборите с кризата около коронавируса, подобно на другите големи първенства. В края на миналия сезон това правило работеше след завръщането от карантината, но за този сезон Висшата лига реши да остави старите правила.

Юрген Клоп коментира: "Това трябва да се върне като решение, но не мисля, че вече е възможно заради системата на работа. Очевидно това не помага когато Челси има контузии, както и Сити, Ливърпул, Юнайтед, Тотнъм, Арсенал, Лестър, но тези отбори нямат повече гласове от останалите. Такава е системата.

"Аз мисля, че това решение трябваше да е първото и най-важно. За мен отказа показва липса на лидерство, защото просто трябваше въпросът да се постави на масата и да се каже 'Какво искате да направим с това?'. Трябваше някой да продаде идеята - ако това е правилният термин - с повече информация, по различен начин, да покаже повече от това какво може да се случи. Ние не сме искали да имаме предимство пред другите отбори.

"Никой от топ 7 отборите не поиска привилегии. Просто ние знаем, знаем нашия график, и че ще е невероятно трудно. Мисля, че трябва да премислим отново въпроса".

Думите на Клоп бяха подкрепени от Гуардиола, който обяви, че има 47% повече мускулни травми на този етап на сезона в сравнение с миналия:

"Това не е до привилегироване на някои отбори. Това е въпрос заради най-важното - играчите. Забравете привилегиите. Това е да защитим играчите.

"Когато те играят на всеки 3 дни, започват да страдат. Защо това се случва във всички лиги по света, а при нас не искаме да защитим играчите?

"Статистиките говорят сами. Играчите не се възстановяват от последния мач, дори последния сезон. Това няма смисъл. Кой гласува за това? Кои са те? Те трябва да защитят играчите. Трябва да решат. Това е правило, което ФИФА и УЕФА приема."

  Сподели
408