Кутията на Пандора


Н. Гавазов

Кутията на Пандора

В английския футбол избухна ядрена война, след като президентът на Английската футболна лига  Рик Пери, в сътрудничество с Ливърпул и Манчестър Юнайтед разработи предложение, което може да промени спорта в цялата страна.  Този проект може не само да стане най-големият футболен шок в английския футбол от създаването на Висшата лига, но и да промени сериозно съотношението на силите - както във Висшата лига, така и във Футболната лига.

 

Какво предлага Project Big Picture?

Първият тласък на реформите за Ливърпул и Манчестър Юнайтед и техните мълчаливи поддръжници от топ 6 е съкращаването на Висшата лига на 18 отбора. Това ще разтовари календара и ще отложи началото на сезона - вероятно за увеличаване на броя на демонстративните мачове в Азия и САЩ, от които могат да се спечелят добри пари. Именно за пари става дума, защото английският футбол е хегемон по популярност в тези точки на света и колкото и да се заканва Хавиер Тебас, испанският футбол първо трябва да измести Серия А по гледаемост, а след това да гледа към върха. Освен това ще бъде възможно доходите да бъдат разделени на по-малък брой участници, което ще позволи на големите клубове от Висшата лига да се откажат от част от телевизионните пари в полза на малки клубове от Футболната лига, нуждаещи се от помощ.

Предлага се също да се премахне Суперкупата на Англия, която отдавна няма особен състезателен оттенък и се възприема от големите клубове като приятелски мач с повишена мотивация. Друг турнир, който се предлага да бъде пожертван е Купата на лигата. Алтернативен вариант е изключването от Купата на Лигата на отборите, участващи в европейските клубни турнири. Това пък от своя страна ще разтовари календара, а предимствата от подобно решение са забележими и с невъоръжено око. Впрочем, все повече са клубовете и специалистите, които предлагат премахване на Купата на Лигата.

В замяна Ливърпул и Манчестър Юнайтед предлагат еднократна помощ на клубовете на Футболната лига в размер на 250 милиона британски лири - това е сумата, на която се оценяват загубите на клубовете от ФЛ поради отсъствието на фенове на трибуните поне до пролетта. Също така, Футболната асоциация ще получи 100 милиона паунда за развитието на своите проекти. И най-важното и интересно нещо за Футболната лига е, че Висшата лига се ангажира да споделя 25% от годишния си доход с Футболната лига. Основният доход на Висшата лига е от продажбата на телевизионни предавания. По предварителни прогнози, става дума за сума около 300 милиона пунда, което автоматично поставя Футболната лига веднага след топ 5 на европейските първенства,

Разбира се, всеки знае, че безплатният обяд съществува само в приказките,  утопичните идеологии и някои твърдоглави техни последователи. За това и големите клубове в замяна искат да променят структурата на гласуване, когато вземат важни решения в рамките на Висшата лига. Право на глас ще имат само първите 6 - Ливърпул, Ман Сити, Ман Юнайтед, Челси, Тотнъм, Арсенал, както и трите най-дългогодишни клубове във Висшата лига - Евертън, Уест Хем и Саутхемптън. След като постигне такова право, тази група ще може да прокара други нововъведения измежду онези, които счита за необходими, тъй като друго условие е премахването на прага от 14 гласа за вземане на каквото и да е решение или промяна на правилата. Т.е. оттук нататък всяко решение ще се взема с 6 гласа от 9 или по-точно гласовете на 6 клуба ще са достатъчни да определят съдбата на 18.

Друга предложена реформа се отнася до движението между дивизиите. Два отбора директно ще изпадат от Висшата лига, докато клубът от 16-то място ще играе в плейофите с представителите на Чемпиъншип, които са завършили на 3,4 и 5 места. Всяка дивизия на Футболната лига ще има 24 отбора, с което общият брой на професионалните клубове в Англия ще бъде 90.

 

Какво мисли Висшата лига за това?

Висшата лига реагира светкавично на публикуването на проекта, като се съгласи, че английският футбол се нуждае от някаква реформа, за да спаси малките клубове, но в същото време нарече предложените нововъведения разрушителни за играта.

Ръководството на Висшата лига бе особено вбесено от позицията на председателя на Футболната лига Рик Пари, който изцяло подкрепи проекта Project Big Picture без да се консултира с представителите на Висшата лига.

В прессъобщение от Висшата лига се казва, че Висшата лига е готова да обсъди бъдещето на играта и възможните реформи, но не във формата на ултиматуми, идващи от големите клубове. Твърди се, че има много заинтересовани страни в английския футбол, намекващи за позицията на средняците от Висшата лига като Лестър, Бърнли, Кристъл Палас, които ще загубят както част от доходите си, така и правото на глас при важни решения.

Впрочем, позицията на по-голямата част от средняците  от Висшата лига за подпомагане на Футболната лига като цяло е много трудна и спорна, тъй като въпросните клубове  разбират, че самите те може днес или утре да се окажат сред онези, които се нуждаят от помощ и съответно не желаят да споделят доходи, които намаляват пред очите им.

Президентът на Кристъл Палас Стив Париш наскоро заяви, че "клубовете от Висшата лига несправедливо са сочени с пръст като такива, които трябва да споделят своите пари".

"Никоя друга индустрия не желае фирмите да спасяват конкурентите си. Супермаркетите не са инструктирани да помагат на бакалията зад ъгъла.  Deliveroo не спасява кварталното ви кафене", пише Париш в Sunday Times.

Всеки сам за себе си може да прецени степента на правотата в думите на Периш. Вероятно хората с либерално –марксисто-ленински  разбирания  ще се възмутят, а тези с консервативни възгледи ще кимнат одобрително. Но като цяло средняците могат да бъдат разбрани, защото надпреварата за място под слънцето ще удари именно тях, а не някой от големите. Освен това, като дадат част от вътрешния си доход, грандовете получават възможност да печелят повече от дейности в Азия и Америка, докато повечето от средняците не са особено интересни там (може би с изключение на Лестър) и е малко вероятно да успеят да компенсират  загубите.

Друга инициатива на Хенри е премахването на плащанията за клубовете, напускащи Висшата лига. Досега за това се говореше тихо, въпреки че мнозина смятат, че тази традиция е опорочена – практиката през последните години го доказа. Това е още един потенциален удар за средняците от Висшата лига, който ги накара да се противопоставят на реформата с всички сили.

 

Каква е позицията на Футболната лига?

Ясно е, че клубовете от Футболната лига подкрепят идеята на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, тъй като сега жизнено се нуждаят от пари. Обещаните средства ще позволят на някои да продължат да съществуват, тъй като потенциалните загуби за малките клубове изглеждат непосилни.

Трябва да се разбере, че настоящият шеф на Футболната лига Рик Пери  работи  в Ливърпул по-рано и е добре запознат с идейния вдъхновител на Project Big Picture Джон Хенри. Също така си струва да си припомним, че Пери има стаж и във Висшата лига и през 1995 г. лично той повдигна подобна реформа, предлагайки на клубовете от  Футболната лига 20% от печалбите на Висшата лига, но тогава много малко хора подкрепиха тази инициатива. Футболната общественост и властите като цяло бяха хвърлили всички усилия върху развитието на Висшата лига като нов проект, който да стане лицето на английския футбол пред света след мрачните времена в края на 80-те. Съответно, идеята бе всяко възможно пени да остава във Висшата лига и да генерира много пенита. Напълно е възможно Пери да е чакал удобния момент и само да е извадил прашния проект от скрина, а след поизтупването му да го е предложил на лидерите на двата най-популярни клуба на Острова.  

 

Каква е целта на големите клубове?

Известният английски журналист Дейвид Кон, за когото се знае, че е специалист във футболната икономика, вижда в този проект преди всичко желанието на Хенри да намали разликата между Висшата лига и Футболната лига, което изглежда го е шокирало по времето на покупката  на Ливърпул.

Но е трудно да се повярва в някакви благородни мотиви на американски бизнесмени, особено когато в една лодка с Хенри има такива големи играчи като братята Глейзър и Стан Крьонке. Според Адам Крафтън, в проекта е въвлечен и Роман Абрамович.  Мнозина възприемат инициативата като опит за подаване на ръка  на намиращите се в затруднение малки клубове в замяна на пълния контрол, който големите клубове ще получат. А това ще проправи пътя за още по-голяма реформа и трансформация.

Вече може да се отгатне желанието на Ливърпул и други представители на топ 6  да разтоварят календара и да отложат старта на сезона, но не за да могат играчите да си починат по-добре, а да увеличат броя на демонстративните  мачове (в далечни места като Азия и САЩ). Също така големите клубове вече се подготвят за потенциално увеличаване на броя на срещите в Шампионска лига или дори създаването на някакъв вид Европейска Суперлига, с което ще се избегнат пътувания до случайни отбори като Лудогорец, Астана и дори БАТЕ. Това обаче трябва да стане едва след намаляване на мачовете на вътрешната арена.

В допълнение, в последно време се наблюдава забележимо желание на клубовете да намалят зависимостта си от телевизията и сами да продават мачовете си - чрез платформи като Netflix и Amazon. Ако клубовете изобщо успеят да преминат изцяло към системата "pay per view“, телевизионните екипи ще останат в разбитото корито, но с трохи от масата на капитана. Същата сума "телевизионни" пари, част от които големите клубове с широко сърце са склонни да споделят сега, също ще бъде намалена.

Когато новосформираната "Голяма деветка“ има пълен контрол върху състезателните разпоредби, ще бъде възможно да се прокарат и други реформи, като получаване на имунитет от изпадане на определени отбори или дори затварянето на Висшата лига по образа на американските спортни лиги.

Към момента Big Picture може да изглежда красиво за Футболната лига, но може да се превърне и в троянски кон, който да разруши английския футбол. Ние няма как да знаем какво ще се случи и какви ще са дългосрочните ефекти от Big Picture. Факт е, че съпротивата към него е огромна. Факт е обаче, че Кутията на Пандора е отворена. И скоро няма да бъде затворена.

"Дори ако Big Picture не бъде гласуван, те ще продължат да го налагат. Те искат това да се случи", цитира Крафтън свой източник от Футболната асоциация.

Източникът не казва кои са "те".

"Това (гласуването на Big Picture) не проваля предложението. Ние гледаме феновете и тук става въпрос за спасяването на футболната пирамида. Ще бъде трудно да се споразумеем за общ знаменател на нашите идеи и позицията на правителството. Но това няма да ни отклони", заяви Пери.

  Сподели
567