Артета за масовите уволнения и промени в Арсенал


И. Ангелов

Артета за масовите уволнения и промени в Арсенал

Босът на Арсенал Микел Артета коментира ситуацията в клуба след напускането на Директорът по футбола Раул Санлехи по-рано този месец. Той потвърди, че преговорите за новата структура в клуба продължават и в момента. На 15-ти август Санлехи се раздели с клуба и задачите му пое Винай Венкатшам. Санлехи бе уволнен след преглед на работата му от новия член на борда на директорите - адвокатът Тим Люис, като до преди уволнението си директорът бе начело на техническата работа в клуба и начело на трансферната политика и преговорите.

В момента техническият директор Еду и Микел Артета работят заедно в планирането на развитието на състава, като двамата работеха по трансфера на Габриел от Лил, който ще пристигне за 25 милиона лири. Запитан за новата структура в отбора обаче испанецът каза:

"Това е нещо, което се обсъжда в момента. На първо място искам да пожелая на Раул всичко най-добро, с цялото ми уважение и адмирации. Аз работих до него и се насладих на това. Клубът направи много трудно решение, но по начинът, по който напусна, той уважи клуба. Всеки имаше добра дума за него и сега трябва да намерим най-добрият начин да ръководим отбора от спортна страна. Това опитваме да направим и докато привличаме целите си на трансферния пазар."

В момента има предположения, че е възможно Артета да получи традиционната роля на английски мениджър от миналото, вместо модернизираната версия на старши треньор, която заема от напускането на Унай Емери през декември:

"Не зная какво ще се случи," отговори Артета когато бе запитан дали ще получи повече функции.

"Нещата се обсъждат вътрешно. Ние искаме да намерим най-добрият начин да сме максимално ефективни, трябва да направим нещата по правилен начин и да извлечем максимума от хората. Когато финализираме разговорите ще комуникираме и с вас какво е решението."

Междувременно Артета споделя критиките, дошли към Арсенал след новините, че 55 души ще бъдат уволнени като резултат от финансовите усложнения след коронавируса. Много хора критикуваха това след като многомилионни попълнения продължават да пристигат в клуба:

"Аз разбирам това. Ако гледате само финансовата ситуация можете да получите противоречащи знаци. Ясно е, че клубът имаше много подробен план за преструктуриране, за да функционира по-добре и да е по-стабилен занапред. Те бяха убедителни с всеки свой аргумент и ни дадоха сигурност, че всичко това е правилното нещо.

"Очевидно това е много тъжно, защото по време на коронавируса трябваше да говорим с играчите и за намаления на заплати. Опитваме да действаме правилно и клубът опитва да защити бъдещето си. "

По-голямата част от отбора се съгласи да намали заплатата си с 12.5% през април в помощ на ситуацията на отбора. След спечелването на ФА Къп обаче клубът е повишил заплатите до намаление със 7.5% за идната кампания:

"Играчите бяха щастливи да помогнат на клуба в трудна финансова ситуация. Това не означава, че след това ще имат думата във всяко решение на клуба, не работят така нещата. В крайна сметка това за тях не беше задължение, а избор, и те можеха да откажат. Ние опитахме да действаме човешки и да помогнем на клуба, който ни издържа, без значение дали сме болни, играем или не. 

"Вярваме, че това беше правилното нещо защото клубът трябва да е спокоен да се бори за бъдещето по най-позитивен и стабилен начин. Така го правим тук."

  Сподели
153