Реднап: Гринууд е сред най-добрите, които сме виждали


И. Ангелов

Реднап: Гринууд е сред най-добрите, които сме виждали

Джейми Реднап обяви пред Daily Mail мнението си за 18-годишният талант на Манчестър Юнайтед Мейсън Гринууд, като го сравни с носителя на Златна топка Майкъл Оуен. В първия си сезон в мъжкия футбол младежът вкара 19 гола в 49 срещи с Юнайтед, играейки на фланга. 

Майкъл Оуен замени Роби Фаулър като нападател на тинейджърска възраст, като вкара 23 гола в 44 мача в първия си сезон, повтори постижението сезон след това и спечели Златна топка на 21 години.

"В момента ние виждаме защо толкова се вълнуваха за него. Юнайтед е клуб, който третира младите играчи правилно. Те се гордеят с това. Затова и можем да сме сигурни, че Гринууд е в добри ръце. Те ще са там да му говорят и да го държат на земята.

"Аз си спомням когато Майкъл Оуен проби, също. Аз бях на терена точно в деня когато той дебютира за Ливърпул срещу Уимбълдън и стана най-младият реализатор на отбора на 17 години и 144 дни. Това беше през месец май, 1997-ма година, но преди това ние само чувахме за едно момче от академията, което се издигаше по ранковете.

"Това става в клубовете когато има специален талант при тях - започват слухове. Единственият въпрос е дали те ще издържат на тази крачка нагоре. Оуен успя, и Гринууд също ще успее."

Реднап продължи с коментар на факта, че Гринууд стреля еднакво добре с двата крака, включително като изпълнява преки свободни удари, което може да го направи дори по-труден за съперниците, отколкото бе Оуен:

"С Оуен, защитниците опитваха да застаната на левия му крак защото знаеха, че това е слабата му страна. Когато държиш топката далеч от десния му крак може би той няма да вкара. Гринууд не изглежда да има слаба страна. Ляв крак, десен крак, за него няма значение.

"Той обича финтовете и да прескача топката, но не ги прави само за да изглежда ефектно. Той ги използва за да дебалансира защитниците и да спечели половин метър, колкото му е необходим и да дръпне спусъка. Мощта, с която отправя ударите си е истинско оръжие.

"Оуен имаше добри поддръжници в системата около себе си, в семейството си и в клуба. Той беше интелигентно момче - не правеше нищо, което да отвлича вниманието му от футбола. Гринууд също се намира в перфектен клуб за развитието си. Те ще имат хора, които да го държат на правия път, както направиха с поколението от 92-ра година - те бяха водени експертно.

"На 18 години Гринууд може също да стигне далеч като тях, стига да слуша хората около себе си. Ако той продължава така, може да попадне и в Отбора на сезона догодина."

  Сподели
132