Тотнъм спечели дербито на северен Лондон


Н. Гавазов

Тотнъм спечели дербито на северен Лондон

Тотнъм победи Арсенал в мач от 35-я кръг на Висшата лига на Англия. Срещата се състоя на стадион "Тотнъм" и завърши при резултат 2:1 за "шпорите".

В състава на "шпорите" в сравнение с мача с Борнемут се появиха Давинсон Санчес, Сон Хин Мин и Лукас Моура, замествайки Ян Вертонген, Ерик Ламела и Стивън Бергвайна.

Никола Пепе се завърна в стартовия състав на "артилеристите", заменяйки Букайо Сака.

На домакините бяха нужни няколко секунди след началото на мача, за да създадат първия момент. Давид Луис загуби топката опасно близо до собственото си наказателно поле, а Моура със солиден изстрел провери реакциите на вратаря на Арсенал Емилиано Мартинес.

Гостите обаче се отърсиха от първоначалната уплаха и започнаха да се доближават до чуждото наказателно поле, но се проваляха в защита. Моура направи страхотен пас към Хари Кейн, който се опита да прехвърли Мартинес, вратарят спря топката.

В 16-ата минута Серж Орие реши да повтори грешката на Луис в началото на срещата и загуби топката до наказателното си поле, от което се възползва Александър Лаказет, който направи няколко крачки и откри резултата.

Радостта на „артилеристите“ обаче бе много кратка. В 19-ата минута Сеад Колашсинац отправи небрежен пас към Луис, в резултат на което Сон прихвана кълбото, нахлу в наказателното поле и изравни - 1: 1.

След такъв бурен старт играта се успокои до 31-ата минута, когато Бен Дейвис от 30 метра разтърси напречната греда на вратата на Мартинес. Скоро Арсенал отговори с далечни, но неточни удари на Пепе и Пиер-Емерик Обамеянг.

През второто полувреме играта стана по-позиционна и тук „артилеристите“ изглеждаха по-стабилния отбор. „Шпорите“ се оттеглиха назад, оставяйки топката на съперника си.

В 59-ата минута Обамянг почти изведе Арсенал напред, но ударът му от наказателното поле удари напречната греда.

Домакините рядко отговаряха, но, както се оказа, много уместно. В 81-ата минута Тоби Алдервейрелд се възползва от центрирането от корнер и с глава изведе своите напред в резултата - 2:1.

Голът на Тоби се отрази зле на „артилеристите“, които можеха да пропуснат и повече. Кейн и Сон буквално разпиляха Мустафи, но така и не използваха своите шансове.

Като цяло играта на Арсенал бе по-добра, но Тотнъм се възползва от грешка на противника си в защита и запазиха за себе си званието най-добър отбор на Северен Лондон.

Така Тотнъм събра 52 точки и измести Арсенал от 8-мо място в подреждането. "Артилеристите" с 50 пункта са на девета позиция.

В следващия кръг Тотнъм ще гостува на Нюкасъл, а Арсенал ще бъде домакин на Ливърпул. И двете срещи са на 15 юли.

 

  Сподели
186