Клоп: Това е нашият момент


Н. Гавазов

Клоп: Това е нашият момент

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп написа отворено писмо до почитателите на клуба и жителите на град Ливърпул. Напомняме, че през миналата седмица "червените" спечелиха титлата във Висшата лига на Англия седем кръга преди края на сезона, което е рекорд в историята на турнира.

Германският специалист сподели емоциите си, а също така призова за спазване на мерките за борба с коронавируса и спазване на нужната дистанция.

"Уважаеми читатели на Liverpool Echo.

Първо, ако четете този вестник, тогава не сте безразлични към град Ливърпул и искате да знаете повече за него, така че в този смисъл вече имаме нещо общо. Никога преди не бях писал писма до вестници. Аз провеждам много пресконференции и знам, че съм цитиран в медиите повече от обикновено, но за първи път почувствах нуждата да напиша писмо и причината за това е, защото искам директно да се свържа с жителите на Ливърпул. Това е специално време за специални фенове на специален клуб в специален град. За някои от вас това е краят на дълго чакане за титла на Ливърпул, но независимо дали сте чакали 30 години или 30 минути, надявам се да се насладите на този момент, колкото заслужавате.

Имах голямата чест да бъда мениджър на футболния отбор Ливърпул. Това е привилегия, която нося със себе си всеки ден, защото знам, че върша работата си за вас. Знаех, че Ливърпул е специално място, преди да дойда тук преди почти пет години, но само когато опознаете хората по-близо, можеш да почувстваш сърцето на града и можеш да разбереш колко е специален той.

Това важи не само за феновете на Ливърпул. Мога да бъда предубеден, защото Ливърпул е моят клуб, но не съм толкова предубеден, че да не обръщам внимание на феновете на Евертън - това е другата страна на същата монета. Съперничеството, което съществува, е важно за идентичността на града.

Знам, че сега не е най-доброто време за вас (фенове на Евертън) и ако сменим местата, тогава това нямаше да е най-доброто време за нас. Но вие имате страхотен мениджър и страхотен човек - Карло Анчелоти и не се съмнявам, че развитието на Евертън само ще продължава. Евертън е страхотен съперник във всеки смисъл. За нас финиширането над Евертън и 18 други клуба в английската Висша лига е невероятно постижение. Уважавам всички, защото заедно правим английския футбол конкурентен и вълнуващ, така че хората по света са очаровани от него.

Би било грешка да се съсредоточим само върху това колко точки спечелихме, защото във всеки мач се борихме за всеки сантиметър от терена. Това е твърда лига и тя се печели по труден начин, без значение колко точки имате в таблицата.

За да се случи това, имахме нужда от много малки неща, които събрахме в едно. Постиженията на играчите говорят сами за себе си. Като мениджър се гордея с всичките им награди, които получиха. Но с всичките си способности не бива да се пренебрегва едно основно нещо - разбирането, че те са едно цяло, един отбор и че играят за клуба и града.

Бих искал също така да отдам почит на нашите двама бивши играчи, които поставиха много стандарти, които всички ние трябва да следваме. Сър Кени Далглиш е душата на този клуб. Неговото разбиране за това какво е Ливърпул и какво означава за хората е жизненоважно за всичко, което правим. Видях колко е щастлив, след като станахме шампиони. Усмивката му означаваше толкова много за мен, че не мога да го кажа с думи.

Стивън Джерард - това са краката. Той носеше клуба по много начини като играч и няма човек, който да заслужава тази титла повече от него. Наред с Кени, Стивън е символ на този клуб и е много важно в този момент да си спомним всичко, което всички наши бивши играчи и бивши мениджъри направиха, за да ни помогнат да заемем позицията, на която сме днес.

Това са хората, които изградиха Ливърпул. Същото важи и за нашите собственици. В съвременния футбол трябва да имате визия, стратегия и непоколебим ангажимент към каузата, за да имате поне някакъв шанс за успех. И на трите фронта Fenway Sports Group ми показа, че те са лидери в тази област. Благодарен съм им.

Така имаме блестящи играчи, невероятни клубни легенди, изключителни собственици, а в допълнение имаме най-добрите фенове, за които всеки клуб може да мечтае. Участието им в живота на клуба вдъхновява и насърчава да бъдат най-добрите. Без тях нищо от постигнатото не би било невъзможно. Обичам вашата страст, вашите песни, отказът ви да признаете поражение, вашия ангажимент, вашето разбиране на играта и вашата вяра в това, което правим.

Това, което не ми хареса - и трябва да го кажа - е това, което се случи в петък на Пиърс-Хед. Аз съм мъж, а вашата страст е моята страст, но сега най-важното е, че нямаме такива публични срещи. В дълг сме пред медицинския персонал, който направи толкова много и когото аплодираме, както и на полицията и местните власти, които ни помагат да организираме мачовете. Моля, празнувайте в безопасна среда, за да не се разпространи това ужасно заболяване.

Ако всичко бе различно, нямаше да искам нищо толкова много, както да празнуваме заедно, да организираме парад, който ще бъде дори по-голям от този, който бе след спечелването на Шампионска лига. Всички направихме толкова много за борбата с COVID-19 и тези усилия не могат да бъдат загубени.

Когато дойде време, ще празнуваме това събитие. Ще се радваме на този момент. Но засега, моля, останете у дома колкото е възможно по-дълго. Това не е моментът да сте в центъра на града и в голямо количество. В началото на тази криза казах, че не искаме да играем пред празни трибуни, но ако това помогне поне на един човек, ще го направим без съмнение.

Ако успеем да продължим да се сближаваме, разделяйки се, ние се надяваме, че ще изиграем голяма роля в борбата с тази болест. Знам, че можем да направим това, защото аз преживях как може да бъде променена ситуацията и всички се възползваха от това. Надявам се след няколко месеца и ако е необходимо, дори и по-дълго, мога да напиша още едно писмо, в което да ви благодаря, че поставихте здравето на хората над всичко останало.

И сега бих искал да благодаря на феновете на Ливърпул и на жителите, които ни помогнаха да станем шампиони. Това е нашият момент. Това е специално време за всички нас и вие го направихте възможно. Всеки един от вас е шампион.

You'll Never Walk Alone".

Юрген

  Сподели
506