Амбиции


Н. Гавазов

Амбиции

В четвъртък, 18 юни, Челси обяви за трансфера на Тимо Вернер. 24-годишният футболист ще приключи сезона в Бундеслигата с РБ Лайпциг, след което ще премине в Челси.

Първоначално се смяташе, че Ливърпул е фаворит в надпреварата за германеца. Юрген Клоп лично разговаря с него, а Вернер, очевидно, искаше да играе за "червените", открито флиртувайки с мърссисайдци. Но има няколко причини, поради които преходът на Тимо не се осъществи. Според немски източници, Клоп не е дал гаранции на сънародника си, че ще бъде неизменна част от стартовия състав, което е близо до логиката, с оглед на атомното нападение на Ливърпул в лицето на Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. Вторият момент е свързан с финансите. Според британски източници, ръководството на клуба е уведомило Юрген, че няма да плати 50 милиона евро за играч в условията на финансова криза.

Едва ли в скоро време ще разберем какво точно се случи около проваления трансфер на Вернер в Ливърпул, вероятно част от истината ще се появи в мемоарите на някой от участниците в цялата тази операция. Факт е обаче, че Челси проведе невероятно сериозна и активна работа, за да се сдобие с Тимо: Франк Лампард и Петър Чех лично летяха за Германия преди карантина през февруари, за да убедят играча да се присъедини към клуба от "Стамфорд Бридж". Източници твърдят, двете легенди на "сините" са успели да впечатлят не само футболиста, но и агента и семейството му. Според слуховете,  в условията на карантината пък директорът на Челси Марина Грановская е използвала Михаел Балак за свръзка с представителя на Тимо.

Така Челси прояви сериозния си интерес към играча повече от останалите, а това даде своите плодове.

Трябва да кажем, че трансферът на Вернер е отлична и правилна стъпка от страна на "сините", включително и по отношение на имиджа на клуба. Хаким Зиеш и Тимо Вернер - това е много силен старт от страна на Челси на трансферния пазар и гръмогласно заявяване на амбициите на клуба за новия сезон. Слуховете свързват лондончани с интерес и към Бен Чилуел и Кай Хаверц, но дори и да не се реализират тези трансферни планове, за Челси вече може да се говори като за основен претендент за спечелване на Висшата лига през сезон 2020/2021 и главен конкурент на Ливърпул през новата кампания.

Веднага ще последва въпрос, защо е нужен този трансфер на "сините", след като на "Стамфорд Бридж" вече се намира младата надежда Тами Ейбрахам.

Преходът на Вернер по никакъв начин не слага край на изявите на Тами, а отговорът на въпроса го даде Лампард, който предупреди Ейбрахам относно необходимостта от голяма конкуренция в състава на "сините". Англичанинът остава важна част от тима и е много вероятно да действа заедно с Тимо, с оглед на това, че германецът е универсален футболист, който може да работи на фланга и изтеглен назад. Но също така Ейбрахам получава стимул да не се отпуска, а да работи върху себе си, за да докаже, че заслужава място в стартовата единадесеторка. Тами със сигурност е талантлив футболист, който вярва на Франк Лампард, но младежът не е в състояние да изкара "гладък" сезон без спадове, липсва му стабилност, освен това не е добре цялата отговорност в предни позиции да пада върху млад човек.

Другата причина е статистиката на германеца. До 24-годишна възраст Тимо успя да изиграе 220 мача в немското първенство и 17 в Купата. Това е много солиден показател и в допълнение към всичко останало Вернер демонстрира класа - 89 гола и 42 асистенции в топ първенство. На всичкото отгоре германецът демонстрира качества и в Шампионска лига, вкарвайки във всеки втори мач: 14 срещи, 7 гола и 2 асистенции.

Логично е да се попитаме и как ще изглежда атаката на Челси с пристигането на Вернер. Първо трябва да кажем, че германецът ще даде скорост на отбора, особено когато става дума за контраатака. Предполага се, че Ейбрахам ще бъде в центъра на нападението, Зиеш отдясно, а Вернер отляво. Но по-конкретни изводи могат да се направят след периода на подготовката за новия сезон, особено като се отчита това, че трансферният прозорец ще бъде отворен до октомври. Клубът със сигурност ще купи едно крило с оглед на напускането на Вилиан и Педро, така че остава да чакаме какво ще се случи на трансферния пазар.

По-важното е, че Челси за пореден път доказа, че мисли в правилната посока, че ръководството на "сините" не е забравило как се печели битка за класен играч от класен отбор в класно първенство. Уважението към мениджмънта на Челси става още по-голям и заради  това, че той отрано запретна ръкави и се захвана с работата, а не се остави по течението и да прави панически покупки няколко дни или дори часове, преди трансферният прозорец да затвори.

Конкретната покупка на германеца изглежда обикновено нещо, случвало се много пъти досега, но цялостната картина около този трансфер показва амбициите на Челси в близко бъдеще. А те не са свързани с обикновено попадане в "Голямата четворка", а нещо много по-голямо.

Остава да чакаме и да се надяваме, че ще се окажем прави. Защото няма нищо по-хубаво нещо от наличието на конкуренция и от вълнуваща битка за титлата, която всички почитатели на истинския футбол желаят да гледат.

  Сподели
305