Идеалният


Н. Гавазов

Идеалният

От няколко седмици различни британски източници определят бившия мениджър на Тотнъм Маурисио Почетино като основен кандидат за поста наставник на Нюкасъл, който в съвсем близко бъдеще трябва да смени собственика си и да започне нова ера в своята история. Очакванията са значителни финансови инвестиции на "Сейнт Джеймис Парк", което предполага, че "свраките" ще могат да привличат звезди от световна величина и съответно да се опитат да се борят за най-престижни трофеи и като цяло да бъдат конкурентни на грандовете в Европа и на Острова.  Разбира се, постигането на солидни резултати е невъзможно без наличието на добър мениджър, независимо от това колко добра и дълга е пейката на един отбор.

Преди принудителната пауза, свързана с пандемията от COVID-19, Нюкасъл зае  13-то място в таблицата за класиране на Висшата лига на Англия, без особени перспективи за попадане в топ 10 и без опасност от изпадане в Чемпиъншип. Всъщност, "свраките" се нуждаят от само две победи, за да превърнат останалите срещи във формалност.  Няма съмнение, че новите собственици на клуба едва ли ще се задоволят с покоряването на подобни цели. Шейховете, с оглед на могъщото си финансово състояние, имат много по-големи амбиции, но и ще трябва да започнат от нулата в стремежа си да издигнат клуба на ново ниво.

И този градеж ще трябва да започне именно от мениджърския пост.

От лятото на миналата година Нюкасъл се води от Стив Брус, който е име в английския футбол, но през цялата си кариера е работил с отбори като  Хъдърсфийлд, Уигън, Кристъл Палас, Бирмингам, Съндърланд, Хъл Сити и Шефилд Уенсдей - тимове, които не решават големи задачи и балансират между Висшата лига и Чемпиъншип. Най-високото постижение в треньорската кариера на Брус е финалът  за Купата на ФА през сезон 2013/14, в който неговият Хъл Сити загуби от Арсенал в продълженията.

Няма съмнение, че Брус е опитен британски треньор, който знае всички тънкости на работата, но не и с най-добрите отбори. Най-често този специалист е канен в клубове, за да задържи отборите им над водата, да ги спаси от изпадане или да ги класира в по-високата дивизия. Но Стив не знае как да постига големи успехи.

Ако сезонът в Англия все пак се доиграе, а дотогава арабските шейхове влязат във владение на Нюкасъл, няма съмнение, че Брус ще получи възможност да завърши кампанията. Няма никакъв смисъл от уволнението на сегашния наставник на "свраките", тъй като е очевидно, че при сегашната ситуация вземането на всякакви радикални решения е по-скоро опасно, отколкото разумно.

Впрочем, за да бъдем обективни ще кажем, че Стив никога не е работил в клуб, чийто собственик е готов да харчи големи пари. Английският наставник най-често се занимаваше с онези играчи, които бяха на негово разположение и решаваше с тях онези задачи, които бяха по силите им. Може би специалистът, с оглед на дългогодишната си кариера, заслужава да участва в проект като този на новите босове на Нюкасъл и да се прояви, но има големи съмнения, че Брус ще се справи с привличането на звезди и техните характери. В края на краищата репутацията на англичанина не е на победител, а на спасител и вероятно това ще е от решаващо значение при избора на мениджър на новия Нюкасъл.  

Резонно е да се попитаме, защо Почетино е фаворит за смяна на Брус на "Сейнт Джеймсис Парк" и има ли логика в твърденията за евентуално връщане на аржентинеца на Острова?

Маурисио  е безработен от 19 ноември 2019 г. - именно в този ден той бе уволнен от Тотнъм, а на негово място дойде Жозе Моуриньо. Времето доказа, че проблемът със "шпорите" не е в мениджъра, защото с пристигането на португалския специалист нещата на лондонския колектив не се подобриха кардинално. В същото време през всичките тези месеци Почетино почиваше от футбола и събираше нови идеи, а също така чакаше оферти от големи клубове на водещи европейски първенства. Но пандемията от коронавируса може значително да повлияе на плановете на аржентинския мениджър. При сегашните условия, когато дори най-влиятелните футболни клубове в света търпят големи загуби е трудно да си представим, че някой топ отбор ще реши да смени наставника си и по такъв начин да добави още несигурност около себе си. Освен това финансовите искания на Почетино по време на кризата също ще играят срещу аржентинеца.

Но възможен съюз между Нюкасъл и Маурисио изглежда обещаващ, защото клубът ще получи специалист, който има опит в английската Висша лига. Аржентинецът първо се оказа достоен в Саутхемптън, след това се бори с Тотнъм за титлата и достигна до финала на Шампионската лига с лондончани. Маурисио е добре запознат с английския футбол, знае силните и слабите страни на съперниците и няма да му трябва време, за да се адаптира.

Факторът време също не бива да се пренебрегва. В сегашния кризисен период може да са нужни години, за да се изгради боеспособен отбор и да се привлекат нови играчи, така че новото ръководство на клуба ще даде на новия мениджър минимум три сезона, за да превърне Нюкасъл в нова сериозна сила в английския футбол. А Почетино, въпреки отсъствието на трофеи през петте години от работата си в Тотнъм, направи от  "шпорите" стабилен участник в Шампионска лига и претендент за титлата в Англия.

Работата в Нюкасъл е голям шанс за аржентинеца да се върне в бизнеса, при това с голяма доза вероятност да бъде успешен. Разумна трансферна кампания, привличане на действително нужни играчи, ориентация на клуба не само към печеленето на пари, но и към трупане на спортна слава, голямата фенска маса - всичко това е предпоставка за успех на Почетино на "Сейнт Джеймсис Парк".

И когато става дума за фенове, не може да пренебрегнем това, че на горещите и шумни привържениците на "свраките" им липсват големите победи от края на 90-те години на миналия век, когато тимът бе сила в английския футбол. Но същото важи и за Маурисио, който като треньор никога не е вдигал над главата си трофей. А именно този глад за успехи обединява страните и може да се окаже най-важната причина, която да скрепи съюза между Нюкасъл и Почетино.

Към момента тече процесът по смяна на собственика на клуба от "Сейнт Джеймсис Парк" и на фона на това се появяват различни слухове, които са неизбежни при подобна ситуация. Едно обаче е сигурно - ако арабските шейхове влязат във владение на Нюкасъл, те ще трябва веднага да предприемат действия по привличане на звезден мениджър, с което гръмогласно да заявят за амбициите. И по всичко изглежда, че именно Маурисио е идеалният кандидат за тази цел.

Остава да чакаме.

  Сподели
534