Райт: Кийн беше различен


И. Ангелов

Райт: Кийн беше различен

Легендата на Арсенал Иън Райт разкри една история, която е показала защо Манчестър Юнайтед в ерата на капитана Рой Кийн е бил толкова успешен. Пред BBC Райт сподели:

"За мен той беше най-добрият капитан във Висшата лига. Това, което направи той с поколението от 92 г., с тези страхотни играчи покрай него, с това постоянство без никакви компромиси, е точно това, зад което той стоеше. Той виждаше играта със своите принципи и морал.

"Честно, имам големи адмирации към Рой Кийн. Трябва да кажа, че бяхме на Световната купа заедно като коментатори, и аз мислех 'о, ние изглежда сме приятели, готино е'. Спомням си един път когато го поканих да излезем на обяд, защото преди това имахме закуска, и мислех да излезем отново.

"Той каза 'Добре, Райти, ще се видим в 1:15'. Аз казах 'няма проблем, просто трябва да свърша нещо преди това'. Така отидох по моите задачи, и стигнах за обяда в 1:17. Отидох в лобито, и там му звъннах и му казах 'Рой, тук съм'. А той отговори: 'Райти, 1:15 означава 1:15. Няма да дойда.'

"Аз се смях защото мислех, че се шегува с мен. Той каза 'Райти няма да дойда' и затвори. След това така и не го видях до вечерта. Когато го видях той се усмихна по онзи негов начин и каза 'ето затова Ман Юнайтед беше толкова успешен. Правехме каквото трябва да правим навреме. Правехме каквото трябва да се прави.'

"И това ме накара да се замисля какво е да си под ръководството на Рой Кийн. Като капитан той не приемаше нищо, което води до провал."

Кийн премина в Юнайтед през 1993-та от Нотингам Форест и спечели всички състезания с отбора, включително 7 пъти Висшата лига и Шампионска лига преди напускането си през 2005-та. Иън Райт прекара 7 години в Арсенал и спечели лигата само 1 път.

"Това, което харесвам за Рой Кийн е, че никой не обича и не говори така за футбола както той. Той ще ти разкаже за онзи играч от Лига 2, някакъв ляв бек някъде. Той обича това. Факт е, че когато не е пред камера той е сериозен човек, не харесва глупостите. 

"Аз не мога да спра да се смея когато сме заедно, защото той постоянно затапва хората и ги сваля на земята. Това ме кара да се смея, харесва ми да съм покрай него."

  Сподели
264