Пойет: Жозе не е виновен, че Тотнъм е изчерпан


И. Ангелов

Пойет: Жозе не е виновен, че Тотнъм е изчерпан

Бившият футболист и треньор на Тотнъм Густаво Пойет коментира началото на ерата на Жозе Моуриньо начело на отбора, след напускането на Маурисио Почетино и края на неговия ползотворен период за клуба. Пойет смята, че критиците трябва да смекчат тона по адрес на Моуриньо заради обстоятелствата в отбора.

Контузиите на Хари Кейн и Хьон Мин Сон нараниха много тима, който няма победа в последните си 6 мача и отпадна от ФА Къп и Шампионска лига

"Аз мисля, че това е края на една ера, на един процес. На места можеш да повлияеш на това с бавна промяна. Сър Алекс Фъргюсън беше майстор на това. Той винаги беше крачка пред събитията и позволяваше на важни играчи да напускат, след което ги заменяше.

"Но има и други места, където държиш един отбор до края и в един момент чувстваш, че трябва да смениш всичко. Аз мисля, че Тотнъм е на това място в момента. Това е трудно за всеки мениджър в света, не само за Моуриньо. Когато имаш Кейн и Сон, ти си друг мениджър. В тренировките си същия, тренираш еднакво хората, казваш еднакви неща и убеждаваш играчите.

"Когато имаш нападател, който носи повече от 20 гола, ти си по-добър, и когато го няма - изглеждаш по-зле. Хората не приемат това. Ако Хари Кейн е там, мениджърът е добър, но когато го няма, мениджърът е лош. Това е много нечестно.

"Когато сменят мениджър, това е защото нещо не е наред. Проблемът не винаги е в мениджъра, но сменят него защото е по-трудно да замениш 25 играча едновременно. Хората очакват новия човек да направи някаква магия, и обичайно промяната е видна. Играчите обикновено харесват такава промяна. След това реалността отново се връща. Ще е важен края на този сезон за шпорите, и дори по-важен ще е трансферния прозорец. Аз мисля, че те ще имат план.

"Те имаха финанси и ясен план при Почетино, да построят нови тренировъчни бази и стадион, което ги доведе до ново ниво. Някак те се справяха толкова добре и без промени в състава. Тази стратегия покачи нивото им, но сега трябва концентрация над спорта, отново. Това е футбола, и от време на време трябва да го поправяш."

289