Мърсън: Райс е нужен на Арсенал повече, отколкото на Челси


И. Ангелов

Мърсън: Райс е нужен на Арсенал повече, отколкото на Челси

Пол Мерсън сподели пред Sky Sports мнението си за опорния халф на Уест Хем Юнайтед Деклан Райс, който е цел за много отбори през летния трансферен прозорец. В своята рубрика специалистът сравни нуждата на Челси и Арсенал за подобен играч, като той счита, че именно "артилеристите" трябва да превърнат играча в основна цел на пазара:

"Арсенал се нуждае от играч като Райс. Опорният полузащитник е огромна част от футбола в момента. Аз мисля, че някои хора гледат опорните халфове и мислят, че това е лесна работа. Лесно е да стоиш пред защитната четворка и да подаваш на 5 метра всеки път като получиш топка. Но това е много трудна работа. Много е трудно да се въздържиш от това да се включиш в играта, да си търпелив и да стоиш на позицията си.

"Челси се свързва с него, но аз не зная защо Арсенал не преследва Деклан Райс. Арсенал си плаче за опорен халф. Не им трябва полузащитник, който ще играе до наказателното поле на противника, а им трябва дисциплиниран дефанзивен полузащитник, който ще брани защитата и ще организира отбора. Някой, който когато получи топката, ще я разпредели просто с къс пас. 

"Когато погледнем хора като Рой Кийн назад в историята, и по-късно Клод Макелеле, те бяха най-добрите защото никога не се намесваха в атаката. Те правеха простите неща. Много е трудно да играеш футболен мач и да раздаваш къси подавания. Преди да се усетиш съзнанието ти казва да пратиш топката на 50 метра. Ти искаш да си въвлечен в играта и да раздаваш пасове, но ролята на дефанзивния халф е да играе просто.

"Хората критикуват Макелеле, че никога не вкарваше, но това просто не беше работата му. Не беше и на Кийн. Работата им беше да пазят защитната четворка, но работата им беше изкуство. Това е толкова трудна работа, че не мога да повярвам, че Арсенал не следи Райс.

"Играч като Райс може да позволи на атакуващите играчи да разцъфтят и ще даде шанс на защитниците да покажат, че са по-добри. Не ми пука кой си във футбола - Паоло Малдини, Франко Барези, Алесандро Костакурта или Върджил ван Дайк, ако имаш хора, които бягат покрай теб от ляво, дясно и центъра всяка минута, все някога ще те преодолеят. 

"Точно тук идва добрата протекция на защитата защото всеки отбор се нуждае от това. Няма много централни защитници от световна класа в света в момента, и това прави опорния халф много важна позиция в играта сега. За мен тя е безценна позиция.

"Арсенал не е имал дисциплиниран дефанзивен халф от Жилберто Силва. Всеки говори как никога не са заменили Патрик Виейра, и разбира се, те никога не замениха и Жилберто Силва. В момента има играчи в отбора, които играят на позицията, но им липсва дисциплина и това е проблем, който трябва да се разреши."

282