Гуардиола: Играчите се разпадат от толкова мачове


Н. Гавазов

Гуардиола: Играчите се разпадат от толкова мачове

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола призова премахване на Купата на Лигата в името на благополучието на  футболистите.

След като спечели Купата на Лигата два пъти през трите си сезона в Сити, испанецът чувства, че този турнир е излишен. Пеп  е уверен, че по-малко мачове ще позволят на отборите да играят по-добър футбол.

"Как да се справите с прекалено натоварения график? Трябва да премахнете ненужните турнири, да премахнете този турнир за купата. За да имате по-малко мачове, по-малко турнири, по-малко отбори, повече качество, по-малко количество. Хората могат да минат  без футбол за известно време. Има твърде много от тях.

Трябва да започнем сезона по-късно, след края на лятото. Дълго време играем по един мач на седмица, след това започваме да играем два или три седмично. През февруари играем веднъж седмично, още веднъж седмично и почиваме две седмици. Играем два мача за две седмици, а след това - 72 мача за една седмица. Това е малко странно", заяви Гуардиола.

Мениджърът  каза още, че не е изненадан от контузиите на нападателите на националния отбор на Англия Хари Кейн и Маркус Рашфорд, които ще пропуснат няколко месеца и рискуват да не участват на  Евро 2020.

"С толкова много мачове играчите се разпадат. Не съм изненадан. Много съжалявам за Кейн и Рашфорд. Футболните власти трябва да помислят за това, но всички треньори се оплакват и не им пука. Играем с разлика два-три дни, отново и отново. Играчите страдат от това.

Играчите искат да бъдат успешни, а клубовете са под голям натиск от необходимостта да спечелят или да влязат в Шампионска лига. В резултат на това всички ние се напъваме напред. Властите трябва да кажат "стоп", това е достатъчно", добави Гуардиола.

  Сподели
250