Смяна на посоката


Н. Гавазов

Смяна на посоката

Лятото на 2019 г. се оказа много трудно за Челси. Клубът попадна под санкциите на ФИФА и нямаше право да подписва с нови футболисти. Освен това лидерът Еден Азар се премести в Реал Мадрид и на практика нямаше кой да замести белгиеца. Към всички тези проблеми се прибави и този с мениджърския пост. Ръководството на клуба се сбогува с Маурицио Сари, който замина да работи в Ювентус. Възникна ситуация, при която Челси все още можеше да осигури финансово условията на всеки топ специалист, но не можеше  да му гарантира главното: укрепване в рамките на Шампионска  лига.

В крайна сметка клубът намери решение. Франк Лампард, живата  легенда на клуба, след неуспешен плейоф с Дарби, се съгласи да се върне на "Стамфорд Бридж", но вече като мениджър. Този избор първоначално се получи много любопитен, но и не толкова изненадващ. В полза на Лампард говореше  само доброто  представяне в Чемпиъншип, както и амбицията. Но най-важното бе, че Франк прие ситуацията и се съгласи да  работи в клуба, въпреки забраната за трансфери. Ръководството на Челси не губеше нищо – провал на отбора щеше да бъде оправдан с неопитността на Франк и липсата на новия попълнения. Успех на легендата означаваше, че "сините" са намерили брод и няма да се движат по течението, осигурявайки си услугите на специалист за поне няколко години напред.

Какво направи Лампард?

Преди старта на сезона предполагахме, че Челси ще се бори за място в топ 4, но с малки шансове за успех заради причините, изброени в началото на материала. Лондончани обаче практически не се провалиха никъде. Тимът се класира за плейофите на Шампионска лига, а в първенството на Висшата лига е четвърти. Може би представянето в Премиършип не е толкова добро в сравнение с амбициите на клуба, но нека припомним предварителните прогнози, а и "сините"  играят съвсем различно!

Но най-голямата заслуга на  Лампард не е тактическият  модел или качеството на играта. Към днешна дата трима играчи, които се състезаваха в Чемпиъншип  преди година, успяха да спечелят място в основния състав на Челси. Фикайо Томори с Мейсън Маунт се обучаваха под ръководството на Лампард в Дарби. А Тами Ейбрахам зае второ място в списъка на голмайсторите на турнира, играейки за Астън Вила. Всъщност Лампард лично беше запознат с всеки от тях или поне лично наблюдаваше успехите им.

Но това са само основните  играчи. Освен тях, Лампард никак не се притеснява да дава шанс на защитника Рийс Джеймс, който игра за Уигън в Чемпиъншип  през миналия сезон. Калъм Хъдсън-Одой, към всички тях ще добавим  и Кристиан Пулишич, закупен от Борусия през зимата. В крайна сметка се оказва, че около основата на отбора има шестима футболисти, чиято възраст е не повече от 22 години.

Да, предполагахме, че Челси ще търси подкрепа във възпитаници на академиите и в т.нар. играчи за растеж, но никой не предполагаше, че нещата ще се получат толкова добре.

Какво ще се случи по-нататък?

Най-важната новина за Челси през декември бе намаляването на трансферния бан, което сериозно развърза ръцете на Лампард. Веднага се появиха спекулации в пресата, че Франк разполага със 150 милиона паунда за нови играчи, което си е сериозна сума за зимни трансфери. Въпросът, който обаче си задаваха феновете бе, дали клубът ще изпрати някои от младежите да се обиграват в други клубове и ще купува имена или ще продължи досегашната политика.

"Ако смятате, че ще налагаме  в състава  Мейсън  Маунт, Тами Ейбрахам и Рийс Джеймс, след което ще ги продадем, значи сте сгрешили. Те са тук, за да останат, така че феновете трябва да  са щастливи, като знаят, че могат да поддържат тази връзка", реагира Лампард на новината за намаляването на трансферния бан.  

Всъщност, Франк кратко и ясно обясни каква ще е политиката на клуба поне за няколко години напред – политика, ориентирана към младежите. Разбира се, това не означава, че "сините" няма да купуват играчи. Вилиан ще навърши 32 години догодина, Педро - 33, Оливие Жиру - 34. Освен това отборът има проблеми със защитата, особено при контраатаките на съперниците и вероятно Лампи и помощниците му отдавна мислят за решаване на проблема. Или най-малко след мачовете с Уест Хем, Евертън, Борнемут и Саутхемптън. Но трябва ли да се бърза? Вероятно и това е една от причините Челси да се откаже от Джейдън Санчо, както стана известно тази вечер.

"Знаем, че имаме позиции, които искаме да укрепим. Подобно на много клубове, ще говорим за това с ръководството. Големи постижения не се очакваха от нас - останалите отбори изхарчиха 100-150 милиона през лятото, а ние  нямахме такава възможност. Загубихме Азар и други важни играчи. Но сега ситуацията се промени - трябва да вземем правилните решения за по-нататъшен напредък“, разсъждава Лампард.

Ще си позволим да направим малка прогноза: само епидемия от травми  могат да принудят Челси да излезе на трансферния пазар през януари. Да, декември не бе особено добър за "сините", но от друга страна мачовете с Тотнъм и Арсенал показаха, че Челси има добър подбор от играчи, конкурентен състав, който с малко повече усилия може да попадне и в тройката на най-добрите. На фона на това никак не звучи добре да се търсят нови играчи през зимата. Още повече, че през този период на сезона тяхната цена е завишена.

Разбира се, за вектора в полза на младежите ще може да се говори едва през следващото лято. Тогава ЧеС

  Сподели
446