IFAB уличи Висшата лига в неправилно използване на VAR


Н. Гавазов

IFAB уличи Висшата лига в неправилно използване на VAR

Лукас Бруд, който е генерален секретар на Международния съвет на футболните асоциации (IFAB), заяви, че Висшата лига злоупотребява със системата VAR.

Само през миналия уикенд системата за видео помощ на съдията отмени пет гола поради засади - на Уулвърхемптън, Кристъл Палас, Норич, Брайтън и Шефилд Юнайтед.

Често през този сезон ситуацията със засадата, констатирана на стоп-кадрите е толкова незначителна, че възникват сериозни въпроси относно правилността на подобни решения.

Представяйки VAR миналото лято, Висшата лига обеща да използва технологията само за коригиране на очевидни грешки. Бруд е на мнение, че този принцип се нарушава в Англия.

"VAR все пак трябва да се използва за коригиране на очевидни грешки. Това е важен принцип. Не трябва да отделяте много време в търсене на нещо несъществено.

Ако нещо на пръв поглед не изглежда очевидно, тогава това не е очевидна ситуация и VAR не е приложим. Да гледаш повторение от един ъгъл е едно, но от 15 ъгъла, опитвайки се да направиш нещо, което може дори да не е там, - това противоречи на идеята за VAR. Ситуацията трябва да е ясна", заяви Бруд.

  Сподели
404