Ливърпул потвърди претенциите си за титла, разгромявайки Лестър


Н. Гавазов

Ливърпул потвърди претенциите си за титла, разгромявайки Лестър

Ливърпул убедително доказа превъзходството си над своя главен преследвач във Висшата лига, разгромявайки Лестър с 4:0 в мача от 19-я кръг на Висшата лига на Англия. Колективът на Юрген Клоп се приближи до двубоя след изтощително пътешествие до Доха, където Ливърпул стана световен клубен шампион. Мнозина очакваха, че това ще повлияе на представянето на "червените", а други виждаха интригата в срещата в това, че "лисиците" нямаха загуба на своя терен през сезона.  

Предварителните прогнози никак не се сбъднаха и дербито остана такова само на книга. Буквално в първите минути гостите можеха да отворят сметката. Първо Шмайхел се справи с изстрел на далечна дистанция от Трент Александър-Арнолд, а след това Садио Мане не можа да прати топката във вратата от няколко метра. "Лисиците“ не отговориха с нищо забележително, но колективът  на Клопп продължи да нагнетява  ситуацията пред чуждата врата.

Въпреки това, скоро Лестър успя да извърши няколко атаки, на което Ливърпул отговори с хладнокръвие и опасно положение, при което Салах от малък ъгъл не успя да вкара топката в празната врата на Шмайхел.  Логичното обаче се случи в 31-та минута, когато Александър-Арнолд изпрати топката към далечната греда, а там Роберто Фирмино изпревари защитник на домакините и откри резултата.  

Още в следващата атака Садио Мане можеше да удвои, но Шмайхел показа отлична реакция и спаси отбора си. Съперниците се оттеглиха на почивката с минимално предимство на "червените". Началото на второто започна с внимателна игра от двата отбора, които очевидно не искаха да насилват събитията. Вратарят на "лисиците" извърши две спасявания в този период, но домакините постепенно набраха смелост и започнаха отново да контраатакуват. Започна да се създава впечатлението, че Лестър може да вземе нещо в срещата, но точно тогава Чаглар Сеюнджу игра с ръка в наказателното поле и Джеймс Милнър изпълни присъдата.

Резултатът стана катастрофален в 74-та минута. Защитниците на "лисиците" позволиха на Фирмино спокойно да приеме топката в центъра на наказателното поле и да разстреля вратата за 3:0.

Резултатът от срещата вече стана ясен за всички. Ливърпул отстъпи назад и просто щеше да доведе мача до своя логичен завършек, но Александър-Арнолд имаше различно мнение по този въпрос - Трент с точен удар извън наказателното поле изпрати топката в далечния ъгъл на вратата.

Така Ливърпул постигна важна победа над втория в таблицата, при това на място, което се смяташе за най-опасното за мърсисайдци. Впечатляващото е, че "червените" тотално доминираха  в срещата, а домакините така и не успяха да изпробват реакциите на Алисон. Интересното е, че хората на Брендън Роджърс бяха получили само 5 гола на собствения си стадион през сезона, а сега трябваше да вадят топката от мрежата си 4 пъти само за една вечер.

След този мач Ливърпул увеличи преднината си пред най-близкия преследвач на 13 точки и с мач в запас, а Лестър разбра, че отборите на Клоп и Хосеп Гуардиола са от съвсем друго ниво.

  Сподели
396