След кръга: Краят на победната серия на Ливърпул, страданията на Тотнъм


Н. Гавазов

След кръга: Краят на победната серия на Ливърпул, страданията на Тотнъм

Манчестър Юнайтед успя да прекъсне победната серия на Ливърпул, което позволи на Манчестър Сити да намали дистанцията от лидера в класирането. Тотнъм пък продължи да страда, след като с огромни мъки успя да се измъкне от загубата срещу Уотфорд, а Арсенал преклони глава пред новака, с което ни накара да се усъмним в думите на Унай Емери, че "артилеристите" са готови за нещо голямо през този сезон.

Това са главните събития от видяното в деветия кръг на Висшата лига на Англия, с които FUTBOL TV запознава своите читатели.

Ман Сити смаза  Кристъл Палас  за 93 секунди – всеки един фен пред телевизора можеше да отиде до кухнята за чаша кафе в 39-ата минута и след като се върне, да установи, че гостите водят с 2: 0. Пеп Гуардиола дори не се опита да хвърли в боя нападателя Серхио Агуеро, който никак  не харесва стадион "Селхърст Парк" – аржентинецът няма нито един гол в шест мача на този стадион. Това обаче не е най-лошото работно място за Серхиоя, тъй като нападателят не успява да се отличи в седем мача на "Анфийлд".

Въпреки поражението с 2:0, един рекорд на Кристъл Палас все пак  остана. Мениджърът на "орлите"  Рой Ходжсън остана единственият английски специалист, който победи Гуардиола в националното първенство. И то не навсякъде, а на домашния "Етихад", където през декември 2018 г. гостите победиха настоящите шампиони от Висшата лига с резултат 3: 2.

Равенството на Ливърпул с 1: 1 в мача срещу Манчестър Юнайтед може да се прецени като логично: в шампионата във Висшата лига "червените" спечелиха само пет пъти на "Олд Трафорд". Статистиката е по-добра само при Ман Сити (7 пъти) и Челси (6).

Норвежецът Оле Гунар Солскяер стана единственият мениджър  от Висшата лига, изиграл поне два мача срещу Юрген Клоп в английското първенство, които никога не загуби. Разбира се, двете равенства не е най-впечатляващият  резултат, но въпреки всичко е постижение.

За първи път от есента на 2001 г. в мач от първенството на Висшата лига между Манчестър Юнайтед и Ливърпул головете и на двата отбора бяха отбелязани от англичани - Маркус Рашфорд и Адам Лалана. На 4 ноември 2001 г. Майкъл Оуен и Дейвид Бекъм се отличиха на "Анфийлд". Тогава Майкъл оформи дубъл, а Дейвид се разписа един път.

Манчестър Юнайтед никога не е губил мач у дома от май 1984 г., което води до почивката. Преди тридесет и пет години "червените дяволи"  загубиха с 2:1  от Ипсуич. През първото полувреме резултатът бе открит от нападателя Марк Хюз, но след това всичко се обърка и се разви не според очакванията на  44 257 зрители. И като говорим за посещаемост, трибуните в Англия са били средно запълнени през 80-те години на 73%. Основно заради мачове, в които на стадионите са идвали повече хора от капацитета на седящите места. Сега стадионите се пълнят на 97%.

Продължи обсъждането на поведението на играчи на Ливърпул и след мача на "Олд Трафорд". По-специално, при едно от нарушенията Дивок Ориги се държеше не за ударения крак. По подобен начин постъпи Садио Мане в срещата с Лестър – футболистът се търкаляше по земята, държейки се за грешния крак. Веднага ще уточним за недоброжелателите на Ливърпул, че това по никакъв начин не повлия на резултата на тима.  А относно противниците на английския футбол – подобни картини се случват по няколко пъти в срещи от Примера дивисион.

Борнемут и Норич, най-накрая успяха да запазят вратите си непокътнати. През този сезон вратарите на двата тима  вадеха  топка след топка от мрежите си. По-специално Норич допусна 21 гола в 8 мача - средно по 2.62 на мач, а Борнемут пропусна "само" 13 попадения. Уточняваме, че именно тези два тима се срещнаха помежду си в този кръг.

Спасителят на Тотнъм Деле Али, който изравни резултата от мача с Уотфорд (1: 1) в 86-ата минута, най-накрая прекъсна най-дългата си голова суша в кариерата. От януари 2019 г. халфът безрезултатно проведе 17 мача на терена (общо 1422 минути), въпреки нанесените 32 изстрела по вратата.

Спасителният гол на Али обаче можеше и да не бъде признат, тъй като топката го удари в ръката.  Реферът Крис Кавана реши да се обърне за помощ към системата VAR, а тя определи, че няма гол! Реферът не се съгласи с VAR и решително посочи центъра на терена.

Нападателят на Бърнли Джей Родригес можеше да отправи предизвикателство към  Дънкан Фъргюсън от Евертън, който бе резерва във  всичките 11 първи мача от сезон 2004/05. Постижението на Родригес обаче бе прекъснато на номер 8: той започна деветия мач с Лестър като титуляр!

Нападателят Джейми Варди вкара 11 гола в последните си 11 домакински мача във Висшата лига и продължава да напредва в списъка с голмайстори. Варди има 86 гола в 185 мача и засега заема 39-та позиция в това отношение.

Шефилд Юнайтед не е губил двубой в понеделник от януари 2012 г. (7 победи, 6 равенства). Арсенал се представя по-лошо в този ден от седмицата: 8 победи, 2 равенства и 2 загуби.

Голът, отбелязан от Шефийлд, отново дойде след грешка на Давид Луис. Бразилецът изпадна от играта в най-неподходящия момент, точно когато трябваше да пази автора на единственото попадение в мача.

Гранит Джакa беше единственият ефективен футболист в Арсенал през първото полувреме. В 45-ата минута той провери реакциите на вратаря Хендерсън. За статистиката – този удар бе единствен за гостите през първите 45 минути на мача с "остриетата".

Пиер-Емерик Обамянг през този сезон вкара 80% от головете на отбора си като гост! Преди мача с Шефилд той имаше четири от пет попадения  на сметката си.

Уотфорд остава единственият отбор без победа в лигата и феновете от "Викъридж Роуд" стават все по нетърпеливи относно прекъсването на лошата серия. Може би те ще помогнат на любимците в следващия им мач, когато ще посрещнат Борнемут? Следващите двубои на колектива на Кике Санчес Флорес са домакинство на Челси и гостуване на Норич.

Цитат на кръга: "Аз съм на 47 години, защо мислите, че нямам бели коси? Защото не отделям никакво внимание на слуховете", Маурисио Почетино, мениджър на Тотнъм.

 

Символичен отбор на кръга:

Вратар: Хименес (Уест Хем)

Защитници: Кабаселе (Уотфорд), Таргет (Астън Вила, Зума (Челси), Перейра (Лестър)

Полузащитници: Дукуре (Уотфорд), Грилиш (Астън Вила), Давид Силва (Манчестър Сити), Тилеманс (Лестър)

Нападатели: Жезуш (Манчестър Сити), Варди (Лестър)

Мениджър: Кике Санчес Флорес (Уотфорд)

  Сподели
473