Ериксон убедил Абрамович да купи Челси, а не Тотнъм


Н. Гавазов

Ериксон убедил Абрамович да купи Челси, а не Тотнъм

Бившият старши -треньор на националния отбор на Англия Свен Йоран Ериксон разкри, че именно той е убедил Роман Абрамович да купи Челси, а не Тотнъм.

За 16 години под управлението на Абрамович "сините"  спечелиха пет титли във Висшата лига, пет Купи на ФА, три Купи на лигата, както и Шампионска лига и две Лига Европа.

Съдбата на Челси като клуб обаче би могла да бъде съвсем различна, ако не е била  намесата на Ериксон, към чието експертно мнение Абрамович се е обърнал през 2003 г.

"Срещнахме се в Les Ambassadeurs (казино в Лондон). Там имаше трима мъже. Единият бе добре облечен, вторият – ей така, а за третия помислих, че е шофьор. Разбира се, това бе Роман.

Той искаше да купи клуб в Москва, затова отидохме в Москва за три дни. Разгледахме всички клубове и казах, че купуваме Динамо. Те имат най-добрата инфраструктура.

Тогава отидох да почивам, но ми се обади неговият асистент. Роман промени решението си. Сега той иска да купи клуб в Лондон.

Тотнъм или Челси? Попитах: "Какво иска да прави с него?" Той каза, че иска да побеждава.

За това му казах: "Тогава купете Челси. Ще трябва да смените половината от отбора. В Тотнъм ще трябва да смените целия тим", заяви Ериксон.

  Сподели
238