След кръга: Бездушното равенство на „Олд Трафорд”, рекордите на Ливърпул и характерът на Тотнъм


Н. Гавазов

След кръга: Бездушното равенство на „Олд Трафорд”, рекордите на Ливърпул и характерът на Тотнъм

Невзрачната игра на Манчестър Юнайтед и Арсенал, продължение на 100-процентова серия на Ливърпул, първата победа на Франк Лампард у дома – това са главните събития от видяното в седмия кръг на Висшата лига на Англия, с които FUTBOL TV ще запознава своите читатели след всеки кръг от най-популярното първенство в света. Тук ще намерите и някои интересни статистически цифри, както и символичен отбор на кръга във Висшата лига.

"Брамол Лейн" стана 56-ят стадион, на който Ливърпул постига  победа във Висшата лига.  Това се случи през уикенда, а  Шефилд Юнайтед се оказа много корав съперник  - за първи път от януари мърсисайдци нямаха точен удар през първото полувреме. Голът на Вайналдум бе първият изстрел в очертанията на вратата на съперника!

 Сега на Ливърпул му остава да покори само "Сити Граунд" (Нотингам Форест) и "Блумфийлд Роуд" (Блекпул). Първият тим е четвърти във второто ниво на английския футбол, а другият се състезава  в трета дивизия.

Така или иначе победната серия на "червените" достигна 16 мача! За да бъде повторен рекордът на Манчестър Сити, хората на Юрген Клоп ще трябва да спечелят срещу Лестър у дома и срещу Манчестър Юнайтед като гост. Ако пък лидерът в класирането има намерение да подобри този рекорд, той ще трябва да победи Тотнъм на 27 октомври.

Ливърпул спечели първите 7 мача за сезона за втори път в историята си (тимът постигна осем победи през сезон 1990/91). Рекордът в момента е на  Челси - през 2005/06 лондончани спечелиха първите си девет мача.

Ще изравни ли Ливърпул рекордите на Челси и Сити? Отговорите може да дадете в анкетата.

 

Победата над Евертън бе 200-ата за халфа на Ман Сити Давид Силва. Испанецът постигна това  за 289 мача. За сравнение: Джон Тери да спечели 200 победи в 305 мача, Питър Чех - 310, Райън Гигс - 315.

Рахим Стерлинг вкара юбилеен, 100-ен гол в клубните турнири. 77 от тях са отбелязани с фланелката на Манчестър Сити. Останалите 23 са с екипа на друг тим. Досетихте ли се кой?

Нападателят на Ман Сити Ситио Агуеро не успя да удължи своята резултатна серия, изразяваща се в отбелязване на гол във всеки един от първите шест мача. За сметка на това Кевин де Брюйне продължава упорито да вкарва (2 гола) и да снабдява съотборниците си с голови пасове – 8 на брой до момента. Белгиецът вече има 54 асистенции в своята статистика  и е "само" на 108 от рекордьора в това отношение Райън Гигс. Дали заради това не се развълнуваха  феновете на "гражданите" в социалните мрежи на новината за травмата на Де Брюйне?  Едва ли. Кевин е важен елемент от колектива на Пеп Гуардиола и за всички е ясно, че Сити изглежда по друг начин без белгиеца.

Челси спечели всичките си девет мача срещу Брайтън. Любопитен факт е, че "сините" нанесоха 17 удара срещу "чайките" през първото полувреме, но така и не успяха да пробият вратата на съперника. Дузпата пък, която Жоржиньо реализира се оказа 100-та на "Стамфорд Бридж". 78 пъти се отличиха домакините. Останалите 22 случая са на гостите.

Лестър има само една загуба в последните си девет домакински мача. Поражението дойде през април 2019 г. срещу Нюкасъл. Няма как да знаем, дали "лисиците" са търсели отмъщение, но точно в този кръг хората на Брендън Роджърс унищожиха "свраките" с 5:0.

Първото опасно положение в централния мач на кръга се случи в 28-та минута. До този момент и двата отбора действаха безобразно – без план, с много грешни пасове и липса на идеи в нападение. Познахте ли за кой двубой става дума? Например, през първото полувреме на  тази среща "моторът" на Юнайтед Пол Погба имаше точност на паса от 77%. Хората на неговата позиция обикновено записват 90-95% на мач, а под 85% се счита, че са се провалили. Очевидно е, че за френския манекен има други критерии, но това вече е вътрешен проблем на Юнайтед. За отбелязване е, че този мач бе стотният за Погба във Висшата лига.

Нападателят на Арсенал Букайо Сака стана най-младият играч, появил се на терена от първите минути. Футболистът навърши 18 години и 25 дни в деня на мача с Юнайтед. И остави добри впечатления – игра сърцато, създаваше напрежение в противниковата защита и не пестеше сили, помагайки на своята отбрана.

От началото на миналия сезон Арсенал изведе на терена шестима капитани: Лоран Кошчелни (13 мача), Гранит Джака (11), Месут Йозил (8), Петр Чех (7), Аарън Ремси (4) и Начо Монреал (2).

Пиер-Емерик Обамеянг  вкара 7 гола в първите си 7 мача за сезона. Преди това подобно нещо направи холандецът Денис Бергкамп през сезон 1997-98.

Любопитното е, че габонецът има толкова гола в последните си 17 мача в различни турнири, колкото целият тим на Юнайтед – 17,

За статистиката, Арсенал не може да победи Юнайтед на "Олд Трафорд" от ноември 1977 г. ако първи допусне гол във вратата си. Това се случи и в този кръг.

Юнайтед има 9 точки за седем кръга и това е най-лошият показател от сезон 1989/90, когато "червените дяволи" събраха 7 пункта. Тогава Юнайтед завърши 13-ти, с голова разлика 46:47.

Уотфорд остава единственият отбор в Лигата, който няма победа. Колективът на Кике Санчес Флорес се опита да даде битка на Уулвс – отправи повече удари към вратата на съперника и два пъти повече владееше топката, но получи гол в 18-та минута, а в 61-та Янмар си вкара и автогол.

Норич пък е тимът без нито едно равенство. "Канарчетата" гостуваха на Кристъл Палас, където претърпяха поражение с 2:0.  

Не можем да не отбележим характерът, който Тотнъм прояви в мача със Саутхемптън. Изгонването на Орие и глупостта на Лорис предполагаха, че "шпорите" няма да победят в четвърти пореден двубой във всички турнири. Хората на Маурисио Почетино обаче намериха сили и успяха да вземат трите точки, при това с човек по-малко. За отбелязване е и играта на Лорис, който направи пет спасявания.

 

Цитат на кръга: "Не искам Ливърпул да дойде и да играе в задния ни двор, а след това да каже: "Благодаря ви много, това бяха най-леките три точки за целия сезон", Крис Уайлдър, мениджър на Шефилд Юнайтед.

 

Символичен отбор на кръга:

Вратар: Патрисио (Уулвс)

Защитници: Чилуел и Перейра (Лестър), Ван Дайк (Ливърпул), Кейхил (Кристъл Палас)

Полузащитници: Марез (Манчестър Сити), Жоржиньо (Челси), Ндиди (Лестър), МакГин (Астън Вила)

Нападатели: Варди (Лестър), Стърлинг (Манчестър Сити).

Мениджър: Брендън Роджърс (Лестър)

  Сподели
420