Хески: Лампард и Джерард по-лесно могат да получат работа от чернокож


Н. Гавазов

Хески: Лампард и Джерард по-лесно могат да получат работа от чернокож

Бившият нападател на Ливърпул и Англия Емил Хески няма планове да започва треньорски курсове, защото не вярва, че ще получи работа след това. 41-годишният Хески окачи ботушите си на пирона преди три години, но все още не е решил относно плановете си за бъдещето. Емил определено не възнамерява  да стане треньор заради безполезността на това начинание, тъй като е чернокож.

Бившият футболист на Ливърпул, Нюкасъл и националния отбор на Англия, както и други известни чернокожи футболисти, не за първи път отправя обвинения за расизъм в английския футбол. Според Хески, цветът на кожата е определящ за кариерата на треньор на Острова.

"Не мога да обясня защо чернокожите са принудени да тръгват от дъното, докато другите лесно могат да получат работа където си поискат. За Лампард и Джерард това би било по-лесно, 100 процента. Те ще получат необходимите постове. Мога само да предположа, че същността на случващото се е в цвета на кожата", заяви Хески.

"Мога да обясня с примера за медали. Сол Кембъл има повече от Стиви. А Ашли Коул е по-титулуван от двамата. Това е най-добрият футболист на  Англия в своята епоха. И на него му предлагат да започне треньорска кариера с отбора на Челси U15.

Всички казват: "Идете и си спечелете име".  Е, отборът на Англия се обучава от специалист, който е работил във Висшата лига с Мидълзбро и не е постигнал никакъв успех. Имаме хора с ужасна репутация, които изпреварват  други, но те все още са в бизнеса и дори не мога да изкача първата стъпка на кариерната стълбица. Просто предполагам, че съществува  мнение, че черните треньори не са подходящи за тази професия", каза още бившият футболист.

Напомняме, че по-рано през лятото Футболната лига обяви за въвеждането на т. нар.  "правило Руни" от този сезон, което ще изисква от всички клубове да поканят поне един представител на BAME (Black, Asian and Minority Ethnic - черни, азиатци и етнически малцинства) за интервю при търсене на нов мениджър. Към момента в 72 клуба на Футболната лига има само  трима представители на BAME.

  Сподели
357