Ще замести ли Бербо Рууни?


Н. Гавазов

Ще замести ли Бербо Рууни?

През последната седмица Футболна Англия бе буквално разтърсена от серия събития, които надминаха сексскандала в който се забърка миналата година бившия капитан на „Трите лъва" Джон Тери. Звездата на Манчестър Юнайтед и Англия Уейн Рууни призна, че не страда от никаква контузия и не разбира защо Сър Фъргюсън го оставя на резервната скамейка. Всъщност, това не може да бъде някаква новина, след като в медийното пространство на Острова от два месеца насам се говори, че младия футболист е изпаднал в немилост пред своя железен мениджър заради любовните си похождения, които станаха известни на вечно търсещи скандал английски таблоиди.

Конфликтът обаче набра лавинообразно скорост след евроквалификацията Англия - Черна гора, в която „контузения" Рууни игра. Оказа се, че звездата е отказал да изпълни молбата на Сър Алекс да не взема участие във въпросния мач и да се придържа към версията, че има стара травма, заради която впрочем не взе участие в мачовете на „червените дяволи" срещу Фулъм, Евертън, Съндърланд и Валенсия. А молбите на Сър Алекс са като заповед. В неделя The Mirror продължи със сензациите, разкривайки, че през най-близкия трансферен прозорец Уейн ще си тръгне от „Олд Трафорд". А това означава януари. Една от причините - липса на комуникация между шотландския специалист и Рууни. В понеделник английската преса продължи да налива масло в огъня и разкри, че самия играч е обявил на ръководството на Юнайтед, че напуска. Разбира се, това ще бъде най-големия трансфер по значимост след този на Роналдо.

В случая не ставаме свидетели на нещо необикновено. Играчите, които се осмелят да противоречат на Сър Алекс веднага биват отстранявани. Но Уейн Рууни е съвсем различен от Дейвид Бекъм, Яп Стам, Нистелрой и Пол Инс - всичките те, когато застанаха откъм грешната страна на шотландския специалист си тръгнаха. В случая обаче, напускането на Рууни ще остави голяма дупка в нападателната мощ на „червените дяволи". Освен това, нека признаем, че в момента той е идол за публиката, лидер в отбора и ако не беше истинската му контузия в края на миналия сезон, Юнайтед щеше да вземе четвърта поредна титла. Когато Инс си замина, Сър Алекс имаше вече под ръка Кийн. След Бекъм дойде Роналдо. А когато Нистелрой су тръгна дойде Рууни.

В момента зад Уейн е Бербо. Ще може ли обаче българина да се справи с отговорността да поведе отбора и изцяло да поеме функциите на Рууни? Едва ли. Митко може да е феноменален и гении, но никога няма да влезе в сърцата на феновете по начина по който бяха Бекъм и Уейн. В този смисъл бившия капитан на националния ни отбор никога няма да може да се превърне в талисмана на „червените дяволи", въпреки, че от месеци снимката му е на първа страница на официалния сайт на клуба.

Ето защо, Сър Алекс може би този път ще сгреши. Защото без Рууни никога няма да успее да отговори на предизвикателството за спечелване на 19-та титла, а още по-малко на европейска слава. В момент, когато тима има нужда от свежа кръв, загубата на толкова голям талант ще бъде чисто самоубийство. Още повече, че лимита от грешки на Юнайтед отдавна е изчерпан. Единственият шанс е Рууни и Сър Алекс да намерят двата края на скъсаната връзка и да ги съединят. Ако мислят за клуба. Тогава шотландеца ще докаже за пореден път , че е мъдър човек. А от това полза ще имат всички.

 

  Сподели
285