Анонс на сезон 2019/20 във Висшата лига на Англия (I част)


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2019/20 във Висшата лига на Англия (I част)

Тази вечер със срещата Ливърпул - Норич ще бъде даден стартът на сезона в английската Висша лига. Обективно погледнато, за страничния наблюдател е много трудно да избере първенството, което да следи и да се наслаждава. Премиършип обаче е уникален турнир, който по  качество на мениджърите, футболистите, атмосферата на стадионите и конкуренцията няма аналог в света. През тази година обаче ще е още по-трудно да се спори с апологетите на английския футбол: за първи път във финалите на двата главни европейски клубни турнира се срещнаха изцяло английски отбори.

FUTBOL TV има удоволствието да запознае своите читатели с анонса на сезон 2019/20 в най-популярното първенство на света, като в нашата първа част ще представим отборите, за които предполагаме, че ще завършат във втората половина на таблицата. 

 

Астън Вила

Стадион: "Вила Парк", Бирмингам - капацитет: 42 788

Прякор: "Виляните", "Лъвовете"

Мениджър: Дийн Смит

Трансферна стойност: 157.50 млн. паунда

Сезон 2018/19 (Чемпиъншип): + 20 = 16-10, 82-61, 76 точки, пето място (победител в плейофите)

Според историческия си статут, популярността и инвестиционната привлекателност Астън Вила  не е клубът, който трябва да се  състезава в Чемпиъншип, но така или иначе бирмингамци  прекараха три сезона там и можеха да останат и четвърти, но босовете заложиха на Дийн Смит, който успя бързо да разбере силните и слабите страни на новия отбор, да балансира играта и благодарение на печелившата серия от десет мача да се укрепи в шестицата, а след това да спечели плейофа - за голяма изненада на мнозина.

Интересното е, че след като влезе в елита Вила започна да харчи на ниво топ клубове и в това отношение много прилича на миналогодишния Фулъм. В тази връзка ще кажем, че такива активни и многобройни покупки (изразходвани 130 милиона паунда за 12 играчи) не винаги гарантират промени в качеството. Напротив, може да се стигне до объркване и изчезване на връзките между играчите.

В полза на Вила говори това, че част от парите бяха похарчени за играчи, които станаха активни участници в спечелването на промоцията, играещи по наем на "Вила Парк"  (Мингс, Хаус, Ел-Гази), някои от новодошлите са познати на Смит, а вратарят Том Хийтън е опитен и висококачествен изпълнител на ниво Висша лига. Именно  Хийтън е най-ценната покупка, тъй като вратар от тази класа може да гарантира на отбора 10-12 точки, а това е бонус и една от причините да не слагаме Вила сред кандидатите за изпадане. През миналият сезон именно Хийтън спаси Бърнли от изпадане и е много странно, че винено-червените“ толкова лесно се разделиха с толкова ценен кадър.

Основна загуба: Тами Ейбрахам

Основна придобивка: Том Хийтън

Прогноза: успешна борба за оцеляване

 

 

Бърнли

Стадион: "Търф Муур", Бърнли - капацитет: 21 401

Прякор: "Виненочервените"

Мениджър: Шон Дайк

Трансферна стойност: 205.75 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 11 = 7-20, 45-68, 40 точки, 15-то място

Бърнли се сблъска с проблеми, предизвикани от ранния старт на сезона в Лига Европа и необичайна ситуация, когато трябваше да играе през три дни. Хаотичният старт на шампионата доведе до факта, че в определен отрязък от сезона отборът загуби равновесието, което имаше в предишния сезон, но все пак Шон Дайк успя да възстанови най-добрите качества на своя отбор в точното време - способността да играе за резултата и да бъде труден противник за всеки тим. Ключовото решение на сезона беше смяната на главния вратар - веднага щом Том Хийтън замести Джо Харт на вратата, отборът започна стабилно да печели точки и се отдалечи от зоната на изпадащите.

Хийтън напусна, най-накрая разреши стария пъзел Бърнли, който се състоеше в избора между двама добри  вратари - Хийтън и Ник Поуп. Сега всичко е ясно за Дайк - там е Поуп, резерва ще му бъде Пикок-Фарел, а Джо Харт получи свободата да избере нов клуб. Много важно за Бърнли стана това, че си върна Джей Родригес, с когото Дайк отново ще поддържа висока конкуренция сред нападателите (Барнс, Видра, Ууд, Родригес). Също така е важно, че клубът  успя да задържи Дуайт Макнейл, който обещава да стане двигателят на отбора и основната му креативна  сила през този сезон. Има увереност, че този път Бърнли няма да флиртува със зоната на изпадащите, прекарвайки сезона с обичайното измерено темпо, но и няма да попадне  в топ 10.

Основна загуба: Том Хийтън

Основна придобивка: Джей Родригес

Прогноза: долната половина на таблицата, без заплаха от отпадане

 

 

Борнемут

Стадион: "Виталити Стейдиъм", Борнемут  - капацитет: 11 464

Мениджър: Еди Хау

Прякор: "Черешките"

Трансферна стойност: 320.00 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 13 = 6-19, 56-70, 45 точки, 14-то място

Борнемут проведе  сезона в обичайния си стил - на моменти бе много добър  и с ярка игра от страна на  редица изпълнители (Нейтън Ейк, Дейвид Брукс, Калъм Уилсън, Райън Фрейзър), но крайният резултат бе познатата позиция в средата на таблицата, без заплаха от отпадане, но и без перспективи за игра  в Европа.

На практика Борнемут се превърна в едно добро място където може да се проявиш, с интелигентен и перспективен мениджър, който притежава правилната философия и добър футболен вкус, но и на него, като и на клуба като цяло, му липсват амбициите, които биха могли да запазят качествените играчи в Борнемут за дълго време. Например, клубът се отказа от идеята да разшири стадиона и така най-малко от всички ще печели в Match Day. Борнемут разполага със силна основа, на която много клубове биха завидили, но босовете така и не се решиха да рискуват и да започнат да градят нещо значимо на основата на постигнатото. Ако някога  Еди Хау се умори от неговата всеотдайна, но безперспективна работа и той си тръгне, за да намери ново предизвикателство, Борнмут отново ще изпадне в тресавище, като клуб на един мениджър - следвайки примера на Чарлтън с Алън Карбишли. Но със сигурност това няма да се случи през следващия сезон, особено в светлината на трансферите на Арно  Данжума, Лойд Кели и Фил Билинг.

Основна загуба: Тайрън Мингс

Основна придобивка: Арно Данжума

Прогноза: 11-14 място

 

 

Брайтън

Стадион: "Фалмър Стейдиъм", Брайтън и Хоув - капацитет: 30 750

Прякор: "Чайките"

Мениджър: Греъм Потър

Трансферна стойност: 221.75 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 9 = 9-20, 35-60, 36 точки, 17 място

Ръководството на другия  клуб от юга на Англия не показа нито амбицията, нито разбирането как да влага пари в състава и в инфраструктурата на клуба. През миналия сезон "чайките" не успяха да намерят нужния мениджър с когото да достигнат ново ниво на организация на играта в атака, което доведе до раздяла с Крис Хютън, който не е лош специалист, но отново показа признаци на изтощение след влизането в елита, както навремето с Норич.

Сега "чайките" ще продължат своя полет с мениджър, който ярко се прояви в Швеция с Естверсунд и добре работи един сезон в Суонзи. За босовете Греъм Потър е по-перспективен мениджър, с по-прогресивни идеи. Рискът тук е, че Греъм е специалист без опит във Висшата лига, но от друга страна създателят на агенция за ВИП прогнози е известен с това, че не се страхува да поема рискове, овен това Хютън остави една добра защита и добър вратар. Големият въпрос е, дали мениджърът ще успее да вдъхне живот на нападението. Привличането на Леонардо Тросард и Нийл Мопе дават надежда за това, а наемането на Аарън Мой в последния ден за трансфери трябва да означава повече стабилност в средата на терена и създаване на предпоставки за захранване на атаката с топки.

Общото впечатление за перспективите пред Брайтън са както пробив по отношение на креативната игра в атака и оттам общ прогрес в сравнение с миналата година, така и продължаване на старата песен, а това означава и проблеми с оцеляването на тима.

Основна загуба: Антъни Нокар

Основна придобивка: Нийл Мопе

Прогноза: борбата за оцеляване с непредсказуем резултат

 

 

Кристъл Палас

Стадион: "Селхърст Парк", Лондон - капацитет: 26 309

Мениджър: Рой Ходжсън

Прякор: "Орлите"

Трансферна стойност: 230.70 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 14 = 7-17, 51-53, 49 точки, 12-то място

Мениджъри и футболисти идват и си отиват, но Кристал Палас си остава такъв, какъвто е - "орлите" са в състояние да победят всеки представител от топ 6, или дори лидера, но в следващият мач да претърпят голяма загуба от аутсайдера. Миналият сезон бе сравнително спокоен за Палас, без героична борба за оцеляване. До голяма степен благодарение на  Рой Ходжсън, който запази мотивацията на тима за дълъг период, а също така и благодарение на добрата игра на Уилфрид Заха и Андрос Таунзенд.

Лошата новина през това лято е загубата на Аарън Уан-Бисака, но пък на мястото на 21-годишния футболист дойде Гари Кейхил, което поне за този сезон напълно ще компенсира заминаването на Аарън. Нещата щяха да бъдат по-сложни обаче, ако Уилфрид  Заха си бе тръгнал. Истинско чудо е как Палас успя да запази звездата си при интерес от страна на Наполи, Арсенал и Еертън. "Орлите" едва ли щяха да оцелеят без Заха и може би щяха да се сблъскат с проблеми още през първата част на сезона, а към Коледа да се случи и смяна на мениджъра.

Основна загуба: Аарон Уан Бисака

Основна придобивка: Гари Кейхил

Прогноза: борба за оцеляване, възможно е да бъде  неуспешна

 

 

Норич

Стадион: "Кароу Роуд", Норич - капацитет: 27 244

Мениджър: Даниел Фарке

Прякор: "Канарчетата"

Трансферна стойност: 92.35 милиона паунда

Сезон 2018/19 (Чемпиъншип): + 27 = 13-6, 93-57, 94 точки, първо място

Норич приятно изненада през миналия сезон с ярка игра и уверена победа в Чемоиъншип, но сега малко смущава, че "канарчетата" не направиха нито един съществен трансфер. Очевидно е, че ръководството на клуба не иска да поема рискове и да инвестира много пари за укрепване на състава, презастраховайки се в случай на изпадане от елита. А това предварително обрича Норич да се превърне в "мигрираща птица“ между Висшата лига и Чемпиъншип.

Друга причина за вялата трансферна кампания на Норич е наличието на много млади играчи, които могат да прогресират. На първо място това са халфовете Макс Арънс, Джамал Люис, Бен Годфри и Тод Кантуел. Всички те бяха активни и значими участници през миналия сезон и могат да се проявят и  във Висшата лига. Отава да видим дали това ще е достатъчно за оцеляването на "канарчетета", но прогнозите са по-скоро скептични, отколкото оптимистични.  

Основна загуба: Джордан Роудс

Основна придобивка: Патрик Робъртс

Прогноза: битка за оцеляване с непредсказуем резултат

 

 

Нюкасъл

Стадион: "Сейнт Джеймсис Парк", Нюкасъл - капацитет: 52 389

Прякор: "Свраките"

Мениджър: Стив Брус

Трансферна стойност: 252.58 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 12 = 9-17, 42-48, 45 точки, 13-то място

Нюкасъл продължава да живее в очакване на съдбовната продажба на клуба в ръцете на инвеститори, които са готови да развият клуба и да не поддържат своята жизнеспособност с минимален "хранителен пакет", както го прави Майк Ашли от много години, обричайки "свраките"на вегетиране. Това лято отново се разпространиха слухове, че Ашли ще продаде клуба, но дори катарските шейхове прецениха, че британският бизнесмен поставя нереална цена. Рафаел Бенитес се умори да чака промяната и се отправи към азиатските милиони, като испанецът  бе заменен от Стив Брус - специалист, който може да изпълни задачата по оцеляването  на тима  във Висшата лига с минимални финансови инвестиции от Ашли. Всъщност Майк не очаква нищо друго от Нюкасъл.

Интересното е, че Стив Брус никак не се смути от това, че бе унищожена атакуващата връзка, заради която Нюкасъл се спаси през миналия сезон.   Айос Перес отиде в Лестър,  а Саломон Рондон - след Бенитес в Китай. Ашли бе готов да продаде дори Шон Лонгстаф, който се прояви през последния сезон, но тук алчността на Майк го подведе, но пък помогна на отбора. Манчестър Юнайтед не се съгласи с цената на халфа и така Шон остана в тима.

На практика съставът на Нюкасъл не е толкова лош, че да не може да оцелее във Висшата лига, особено след привличането на Жоелинтон. "Свраките" ще бъдат в долната половина на таблицата, ще се борят за оцеляването си и могат да не се справят. А могат и да повторят миналогодишния резултат.

Основна загуба: Айосе Перес

Основна придобивка: Жоелинтон

Прогноза: долната половина на таблицата, възможно отпадане

 

 

Уотфорд

Стадион: "Викаридж Роуд Стейдиъм", Уотфорд - капацитет: 21 577

Прякор: "Стършелите"

Мениджър: Хави Грасия

Трансферна стойност: 258.85 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 14 = 8-16, 52-59, 50 точки, 11-то място

Уотфорд най-накрая придоби стабилност и за първи път при семейство Поци започва втори пореден сезон със същия мениджър. Няма значителни промени в кадровия състав - дойде опитният защитник Крейг Доусън, който е в състояние да направи защитата по-надеждна, а статичните положения пред вратата на противника ще бъдат все така опасни, защото въпреки интереса на Евертън към  Абдулай Дюкуре, един от най-прогресиращите  играчи на "стършелите“ остана в тима.

Уотфорд бе много добър в повечето мачове през миналия сезон и проведе  първенството без провали, като постоянно печелеше точки и се наслаждаваше на живота в средата на таблицата. Няма причина това  да се промени коренно през новия сезон. Клубът подписа с Исмаила Сар и добави бързина и качество на десния фланг, а много интересни изглеждат трансферите на Окака и Хернандес. Същотака се очаква прогрес от страна на Делофеу, Перейра и Уил Хюз, а защитата на "стършелите“ с Крейг Доусън ще бъде още по-надеждна от преди.

Основна загуба: няма

Основна придобивка: Исмаила Сар

Прогноза: 11-15 място

 

 

Шефилд Юнайтед

Стадион: "Брамал Лейн", Шефилд - капацитет: 32 702

Прякор: "Остриетата"

Мениджър: Крис Уайлдър

Трансферна стойност: 70.15 млн. паунда

Сезон 2018/19 (Чемпиъншип): + 26 = 11-9, 78-41, 89 точки, второ място

Шефилд Юнайтед изглежда като чуждо тяло във Висшата лига - отборът има много малко чуждестранни играчи, а основният състав е образуван  от играчи над 30 (някои над 30) години. Изглежда, че "остриетата" практически нямат шанс да се утвърдят в елита, но все пак си струва да обърнете внимание на способността на отбора на Крис Уайлдър да се защитава - Шефилд допусна само четири гола по време на последната серия от 15 мача Чемпиъншип, когато той успя да се укрепи на "минаващите" второ място.

През лятото клубът купи обещаващия нападател Оли Макбърни, винаги забележим на терена с основно желание да играе с крака и без щитове, но основният трансферен успех на клуба е удължаване на наема  на вратаря на Манчестър Юнайтед Дийн Хендерсън. През миналия сезон Хендерсън донесе на клуба поне 10-15 точки със своята надеждна игра, а във Висшата лига качествената му работа в рамката на вратата  може да бъде ключов фактор за запазване на мястото в елита. Шефилд няма особени шансове да се спаси, но тимът ще се бие във всеки мач за място под слънцето.

Основна загуба: Киран Доуел

Основна придобивка: Оли Макбърни

Прогноза: борба за оцеляване, със съмнителен успех

 

 

Саутхемптън

Стадион: "Сейнт Мери", Саутхемптън - капацитет: 32 690

Мениджър: Ралф Хазенхютъл

Прякор: "Светците"

Трансферна стойност: 236.50 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 9 = 12-17, 45-65, 39 точки, 16 място

След поредица от неуспешни кадрови решения по отношение на мениджърите, Саутхемптън най-накрая намери специалист, с когото да може да се върне по пътя на системното развитие на отбора и работа с талантливите играчи, съчетавайки успехите във финансов план  и на футболното игрище. Ралф Хазенхютъл не само успя да спаси "светците"  от изпадане през миналия сезон, но за разлика от предишния "спасител“ Марк Хюз, демонстрира как Саутхемптън ще стане по-силен в бъдеще. Австриецът не обича сравненията с Юрген Клоп, но той наистина изглежда като мениджъра на Ливърпул в това, че е в състояние да направи отбора по-силен, дори и без трансфери, ако играчите имат талант и желание да работят.

Няма съмнение, че съставът на Саутхемптън е талантлив, така че отборът няма никаква причина да бъде налегнат от мисли относно пребиваването си в елита. Хазенхютъл много бързо оцени потенциала на отбора и през миналия сезон се видя  забележим напредък в Джеймс Уорд-Праус, Ангъс Гун, Ян Беднарек, Ян Валери и редица други играчи, които бяха подценени от предшественика Марк Хюз. Клубът подписа много добър талант в лицето на  нападателя Че Адамс, купи Дани Ингс след наема му  и сега има добър подбор от кадри  в атаката. Полузащитата на "светците" изглеждаше добре през миналия сезон, а сега стана по-силна след покупките на Буфал и Дженепо.

Саутхемптън изглежда по-добър  от миналата година, а това означава, че ще е твърд средняк, който може да изненада и затрудни всеки съперник.

Основна загуба: Мат Таргет

Основна придобивка: Че Адамс

Прогноза: 9-14 място

  Сподели
667