Легенда


Н. Гавазов

Легенда

Последният съдийски сигнал на "Ванда Метрополитано" донесе усмивки и прегръдки за мърсисайдци, но най-вече една емоция се открояваше  над стадиона - голямо облекчение. Серията от седем години без трофей завърши по най-грандиозен начин. Не сработи проклятието за провалените финали, не повлия и проблемът с автобуса, който попадна в задръстване.

Каквото и да говорят критиците (и най-вече феновете на Тотнъм), истината е, че Ливърпул дойде за "Ушатата" в Мадрид и най-спокойно си я прибра. Напълно заслужено и логично най-добрият сезон на "червените" за последните 20-на година се конвертира в спечелването на най-голямата европейска Купа. При това постижението  завинаги ще остане в историята не само със спечеления финал, но и по начина на достигането до него - мощно, безмилостно и с характер.

"Днес се събудих като мениджър  на Ливърпул. Моля, дайте ни време за нашата работа. И мисля, че когато изминат четири години, ние ще имаме поне един трофей", това каза Клоп по време на първата си пресконференция в Мърсисайд. И сега, след 1 юни, можем спокойно да кажем, че немецът изпълни обещанието си.

Но, освен най-желаната Купа в света, Ливърпул също така има нова история, която ще продължи да се пише от един от най-великите треньори на нашето съвремие. Да, правилно го прочетохте. След 1 юни Юрген вече има статут на легенда и за това без свян ще използваме това обръщение към него.

 

През 2015 г. отборът се намираше в трудно време, но дори и с този състав немецът направи страхотен сезон, който завърши с поражение от  Севиля във финала на Лига Европа. В хода на въпросната  кампания обаче имаше много прекрасни моменти: спечелените гостувания над Челси и Манчестър Сити във Висшата лига, голът на Деян Ловрен срещу Борусия Дортмунд в 94-та минута, историческата победа над Манчестър Юнайтед в първия европейски мач между двата отбора.

След този сезон Клоп получи шестгодишен договор до лятото на 2022 г., както и свобода на пазара за играчи и пълна подкрепа от ръководството. Какво повече му трябва на един треньор? За няколко трансферни прозореца Юрген напълно промени външния вид на Ливърпул и от онази 2015 г. останаха само осем човека. И само двама от тях се появиха на терена в Мадрид  от първите минути. Всички останали дойдоха при  Клоп.

Играта на отбора се подобряваше  от сезон на сезон, започнаха да нарастват и резултатите. Ливърпул достигна до финала на Шампионската лига 2018, но поради различни причини претърпя поражение. Както се оказа по-късно, мачът в Киев изобщо не бе последната точка за този отбор. Напротив. Това бе началото. "Червените" вече силно вярваха в себе си, изоставиха хеви метъла и започнаха да мислят  по-прагматично. Ливърпул стана голям и именно с този статут започна един от най-добрите си сезони за последните 20 години (а може би в историята), за да научим в края на кампанията, че колективът от "Анфийлд"  е станал още по-голям.

Ако през миналия сезон гладният и дързък тим, воден от Салах, Фирмино и Мане, стигна до финала в стил хеви метъл, сега видяхме чудовище с космическа организация, способно както да сдави всяка защита, така и да неутрализира всяко нападение.  Отбор без слаби места.

Това се видя най-силно на финала. В мач, в който победата бе нужна на всяка цена, Ливърпул изглеждаше хладнокръвен и първокласен. Клоп и неговите възпитаници  се приближиха до срещата с бистър ум  и се справиха с Тотнъм с жестокостта на убиец. Без милост и без романтика. Без хеви-метъла.

Има ли някой съмнения, че мърсисайдци не контролираха ситуацията?

Наистина, ако не се брои дузпата, "червените" не създадоха нито едно явно положение за гол и според статистиката (коефициент xG), от всички мачове през сезона, мърсисайдци са атакували по-лошо само в двубоите с Наполи  и двата манчестърски тима. Въпреки това един от най-лошите мачове на Ливърпул в атака все пак завърши с убедителна победа.

Съвсем основателно е да се запитаме: Как е възможно? Отговорът е прост - организацията е главната причина това да се случи. Именно тя  е един от главните успехи на Юрген през сезона и обяснение, защо този Ливърпул е най-силен... в историята. Тимът незначително се подобри в атака в сравнение с миналата година, но направи рязък скок в защита. Достатъчно е отново да погледнем статистиката за очаквано допуснатите голове (xG) във Висшата лига, за да видим, че качеството на ударите на съперниците рязко е паднало. "Червените" владееха топката 35% в мача с Тотнъм, което е с над 20% по-малко от средните показатели на тима. Въпреки това, по-голямата част от времето се проведе в половината  на лондончани - 33%  срещу 28% в половината на мърсисайдци.

Това е еволюция на целия Ливърпул, а не само на защитата.

В предишните сезони тимът не умееше да контролира противника от дълбока отбрана, а само чрез контрапреса. Сега виждаме по-гъвкав колектив на Клоп, който сам избира сценария на играта. Когато е нужен хаос за гръмка развръзка, той унищожава противника с преса. Когато трябва да се успокоят съперниците, "червените" специално се отдръпват в своята половина. Първият вариант най-ярко се видя при холивудската победа над Барселона в полуфинала, а вторият в хладнокръвната победа над Тотнъм във финала.

Ливърпул перфектно усвои различните стилове и във всеки един се чувства комфортно. За да разбиеш този отбор, трябва да хвърлиш безкрайно много енергия и да си нещо повече от Супер Марио. Да се справиш с най-добрата преса в света, след това да победиш най-добрата защита и най-накрая, да преодолееш най-добрия вратар...

Тази победа на Клоп е най-важният момент от кариерата му. Успехът го трансформира от треньор на най-високо ниво към треньор, за когото можем да твърдим, че е най-добрият в света. Специалист, който е добър във всички аспекти на своята работа. Немецът отлично работи с феновете, които са луди по него заради поведението му. Неговите шеги, лекота на поведение и откритост са лесно разпознаваеми. Той е приятел, фен на Ливърпул, а не просто философ с каменно лице. Много лесно можем да си го представим като един от другата маса, който пее песни и пие бира.

 

Не по-малко важна  черта на Клоп е умението му да влияе върху футболистите. При пристигането на немеца това бяха добри момчета. Под негово ръководство те станаха най-добрите. Спомням си дебатите в групите на Ливърпул относно пристигането на Жоел Матип. Споменът за вината на камерунеца при петте гола на Реал Мадрид срещу Шалке 04 през 2015 година бе пресен и тогава никой не можеше да си представи, че африканецът някога ще спечели Шампионска лига. Това стана възможно при Клоп и сега Матип има статут на най-добрия безплатен футболист в световния футбол за последните години. Приблизително по подобен начин стоят нещата и с останалите играчи.

Но най-същественото при Юрген е, че без сантименталности  погреба хеви-метъла. Това превърна Ливърпул от отбор, който редовно изпуска победи, в най-добрия тим през последните 15 минути. От отбор, чието слабо място бяха статичните положения, в тим, който е втори в Европа по отбелязани голове от статични положения.  От отбор, който губи финал заради вратаря, в колектив, който допуска до вратаря само удари със средна острота. От отбор, който по обиден начин губи финали, в тим, който хладнокръвно спечели своя първи финал.

"Анфийлд" вече има своята най-нова легенда.

 

  Сподели
861