Юнайтед - Ливърпул: Това е дербито


Н. Гавазов

Юнайтед - Ливърпул: Това е дербито

Както е известно, отборите на Ливърпул и Манчестър Юнайтед - най-успешните английски отбори (общо 116 отличия), се изправят днес от 15:30 часа българско време в голямото дерби на Висшата лига. Срещата ще бъде на емблематичния стадион "Олд Трафорд" и ще се ръководи от топ рефера Хаурд Уеб. Напрежението преди мача е огромно и не спират коментариите и от двете страни по медиите, а очакванията за шоуто са големи. Смята се, че това е най-популярното дерби в английския футбол, което приковава вниманието и на милиони фенове по целия свят, в предвид, че играят най-популярните отбори в света. Известно е още като "Дербито на Сверозападна Англия". Ние от Futbol TV се постарахме да обобщим някои неща около двата отбора, които представяме на Вашето внимание:

Историческите факти:

•Първата среща между двата отбора е на 28 април 1894 година

• Първата среща между двата отбора за първенството на "Олд Трафорд" е на 19 февруари 1910 година и завършва с победа на Ливърпул с 4:3. Преди това Юнайтед играе срещите си на „Банк Стрийт", където на 2 ноември 1895 година е първият двубой помежду им и домакините печелят с 5:2.

• Първата победа на Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд" е от 1 април 1911 година, завършила 2:0 за „червените дяволи".

• Двата отбора са рекордьори по спечелени титли на Англия - по 18


• В последните десет срещи между двата отбора на "Олд Трафорд", Юнайтед е побеждавал 6 пъти, Ливърпул има 4 победи, а последното равенство е от 4 март 2000 година. Всичко това показва, че най-вероятно ще има победител в днешния двубой.

• Головата разлика на "Олд Трафорд" в последните десет срещи на „Олд Трафорд" е 15-9 в полза на Юнайтед, което означава и средно по 2,5 гола на мач.


• Общият баланс на срещите между двата отбора на "Олд Трафорд" в срещи от първенството е 37 победи за Юнайтед, 15 победи за Ливърпул и 25 срещи са завършили наравно

• Общият баланс между двата отбора в срещи от първенството, също е в полза на Юнайтед: 59 победи за тях, 52 победи за Ливърпул и 43 срещи са завършили наравно.

 

Отборите:

Ливърпул:

Рой Ходжсън заяви преди мача:

"Когато отидеш на „Олд Трафорд", първото нещо което трябва да направиш е да се защитаваш добре, защото те имат страхотни нападатели. Ако за малко само се отпуснем в защита, те ще ни накажат веднага. Този мач идва малко рано за нас. Направихме лош старт в първенството и сега също няма да ни е леко"


Манчестър Юнайтед

Мениджърът на шампионите Сър Алекс Фъргюсън заяви, че футболистите му няма какво да доказват в срещата срещу Ливърпул и ще търсят победата:

„Аз ще кажа отново - това е дербито. Исторически погледнато, този мач винаги ще бъде такъв. Даже не бива да гледаме толкова историята. Дори и в промишлен план винаги е имало конкуренция между Ливърпул и Манчестър след отварянето на корабния канал. Срещу тях излизаме винаги за победа, същото ще направим и сега".


Феновете:

От години мачовете между двата отбора се играят в обедно време, за да се избегнат ексцесии след срещите, както и употребата на алкохол. Това е правило и изискване на полицията към организаторите на програмата наа мачовете във Висшата лига.


Ливърпул:

Феновете на Ливърпул организираха от 15 септември събиране на подписи, които ще бъдат изпратени под формата на петиция до RSB, която е най-големия кредитор на клуба. В петицията ще бъде помолена банката да не обявява Ливърпул в ликвидация, след като стана ясно, че собствениците не могат да се издължат до 6 октомври на кредитора си.

Юнайтед:

Някои от привържениците на "червените дяволи" ще бъдат както миналата година с маски на стадиона. През 1994 година феновете на Ливърпул са подигравали на противника си, когато са пеели "Довиждане Кантона, върнете се когато спечелите 18 титли". Осемнадесетата титла на Юнайтед е факт и неговите фенове ще бъдат с маски на Кантона.


Стадионът:
„Олд Трафорд" е построен през 1909 година и е с капацитет от 75 957 седящи места. За днешният мач са продадени 75 216 билета, чиято цена достигна на „черно" 600 паунда.

 

 

  Сподели
271