Ужасяващи новини за Ливърпул преди днешното дерби


Н. Гавазов

Ужасяващи новини за Ливърпул преди днешното дерби

Един от собствениците на Ливърпул Том Хикс разкри умопомрачителен план, според който ще забави продажбата на клуба за две години, съобщава новината News of The World. Към момента, Хикс иска да се споразумее с The Blackstone/GSO Group, в сделка за 280 милиона паунда, за да запази своя дял в клуба, и да откупи този на партньора си Джордж Жилет. Според информацията, очаква се договорът за рефинансиране да бъде сключен на 1 октомври.

Това ще даде време на Хикс чак до 2012 година, да намери нов купувач, което със сигурност ще доведе до дълбоко отаяние „мърсисайдци". По-тревожно за феновете на „мърсисайдци" вероятно ще бъде, че от тези 280 милиона няма предвидени пари нито за трансфери, нито за нов стадион. Много вероятно е финансовата криза да доведе и до напускането на Фернандо Торес и Пепе Рейна през зимата.

Останалата част от борда на директорите в Ливърпул ще се опита да спре по съдебен път Хикс от финализиране на сделката, но се смята, че това е малко вероятно да успее. Американецът е информирал колегите си от борда в сряда за новите си планове, което е било като гръм от ясно небе за всички.

Blackstone е една от най-големите компании за ценни книжа в света, чиято стойност се оценява на в милиарда паунда, а президентът й Стив Шварцман е близък приятел с Хикс. До 2012-та година се очаква стойността на Ливърпул да спадне сериозно, ако клубът продължава да не играе в Шампионската лига. До септември 2011 година и разрешението за строеж на новия стадион „Стенли Парк", също ще бъде изтекло.

Както стана ясно наскоро, през лятото Хикс се е опитал да заложи целия клуб, заедно с договорите на играчите, за да изтегли нов заем, но този му опит е бил осуетен от Борда на директорите.

На 6 октомври изтича срока, в който съсобствениците на Ливърпул трябва да платят 282 милиона на основния си кредитор - RBS и ако това не стане ще бъде наложена глоба и наказателни лихвени проценти. По-лошото за клуба е, че банката може да обяви фалита му и да стане автоматично собственик на Ливърпул, а за да си върне отпуснатия кредит ще разпродаде играчите. Това ще стовари още по-големи главоболия върху Ходжсън и компания, на които ще им бъдат отнети 9 точки, което със сигурност ще лиши отбора от престижно класиране в първенството.

Тази ужасяваща новина идва часове преди едно от най-големите дербита в целия свят. Както е известно, на „Олд Трафорд" Манчестър Юнайтед приема Ливърпул в среща от 5 кръг на Висшата лига на Англия.

 

  Сподели
118