Някои мисли за Арсенал - Манчестър Юнайтед


Н. Гавазов

Някои мисли за Арсенал - Манчестър Юнайтед

Арсенал, противно на предварителните прогнози, победи набралия ход Манчестър Юнайтед, нанасяйки първа загуба на Оле Гунар Солскяер във Висшата лига на Англия. Фактът е достоен за отбелязване, защото до вчера "червените дяволи" бяха загубили само 4 точки от 36 възможни в Премиършип под ръководството на норвежеца, още повече, че през януари Юнайтед постигна победа с 3:1 на "Емирейтс" в любимия за "артилеристите"  турнир ФА Къп.

Изводите:

- Абсолютно равностоен мач между два напълно равностойни отбора. Резултат 2:2 щеше да е много по-справедлив, но побеждава този, който вкарва, а не този, който създава положения.

- Арсенал вкара два нелогични гола. Единият след непонятна реакция на Де Хеа, а другият след съмнителна дузпа, което с половин уста бе признато и от Унай Емери. Юнайтед имаше повече и по-добри положения за гол.

- Йозил, Лаказет и Обамеянг показаха, че могат да играят заедно и ако тримата са на ход, Арсенал в атака може да създаде проблеми даже на Манчестър Сити и Ливърпул. Друг е въпросът, че немецът отново изпадна от играта. Това го може само той.

- Емери постави Монреал в центъра на отбраната, пращайки Мустафи на пейката. Дали това не са последните мачове на Шкодран за Арсенал?

- Рашфорд се провали. Англичанинът получи голяма свобода и игра между линиите през второто полувреме. За Арсенал бе много опасно, когато гостите успяваха да организират бързи атаки и нападаха с 3-4 човека, но Рашфорд бе много бавен в тази среща и постоянно задържаше топката, което улесни бранителите на домакините.

- Солскяер има план "Б" и е безумие да се говори, че норвежецът разчита на късмета си и на ободряващи приказки към играчите си. Оле започна със схема, която трябваше да сдържи Арсенал и с контраатаки да бъде убит съперника - както в Купата. Голът на Шакири обаче промени всичко - сега Юнайтед трябваше да атакува. Десет минути след попадението  Юнайтед премина към схема 3-5-2, с преместване на Погба на полуфланга, симетрично на Фред, а Шоу и Далот се изтеглиха по-напред. 70/30 бе владението на топката в полза на Арсенал в началото на мача, след гола то стана 50/50, а към второто попадение  бе 42/58.

- И така, изведнъж Арсенал се оказа фаворит за топ 4, ако не и за третото място, отчитайки календара. Но... В репутацията на Емери всичко се сменя прекалено бързо - в един мач той значително преобразява отбора, а в друга среща с нищо не е по-добър от Венгер. Испанецът заслужава големи похвали именно за вчерашната игра на хората си, но какво ще се случи, ако "артилеристите" отпаднат от Рен? И как ще се отрази на играчи това, че следващият мач с Уулвс е чак след три седмици. Когато еуфорията от победата над Юнайтед е отшумяла, а и формата няма да е същата както да играеш през 4-7 дни?

Що се отнася до "червените дяволи", те си оставят енигма. Прогресът при Солскяер е очевиден, но контузиите на играчите също са факт. Освен това Юнайтед е с най-тежка програма от всички - гостувания на Уулвс и Евертън, срещи с Челси и Манчестър Сити...

Прогнози трудно могат да се правят и е много опасно да бъдем категорични в едно или друго нещо, но едно е сигурно - битката за местата в топ 4 се очертава да бъде много жестока и много интересна, не по-малко вълнуваща от тази за титлата в най-популярното първенство на планетата. За това и Висшата лига си има своята неповторима закваска  и магия, която като магнит привлича почитателите на футбола. За нас, феновете, остава само да бъдем с любимите си отбори и да им стискаме палци, независимо от резултатите.

  Сподели
585