Балада за Нежелания


Т. Михайлов

Балада за Нежелания

Два дни преди зимният трансферен прозорец да затвори от Острова долетя една новина, която не учуди никого, най-малко пък привържениците на Манчестър Юнайтед. Рекордьорът по титли в Англия продаде, или по-скоро трябва да кажем "се отърва“, срещу прилична сума, от полузащитника си Маруан Фелайни. Още след внезапната смяна на Жозе Моуриньо с Оле Гунар Солскяер стана ясно, че на белгиеца няма да се разчита особено и същият ще получава малък шанс за изява, на практика – никакъв.

Очевидно Манчестър Юнайтед тръгна по впечатляващ начин с новия си мениджър и някаква особена липса на Фелайни не се усети, но някак твърде несправедлива изглежда голямата радост, която халфът с доскоро култовата афро-прическа, предизвика с напускането си. И тук няма да се спираме на това, какво е коствало на сина на американски имигранти да стигне до най-големия отбор в Англия, нито колко скромно живее той за звезда от неговия калибър, още по-малко пък за това, че е вярващ, но отлага мюсюлманския пост, за да бъде в добра кондиция във важните мачове или турнири. 

Изглежда феновете на "червените дяволи“ бързо забравиха как Фелайни спечели точка срещу Челси  през есента на 2014, когато негов удар с глава в продължението на втората част направи Куртоа безпомощен, за да може Ван Перси да наниже добавката. Забравена изглежда и пролетта на 2015, когато след като почти сам Фелайни разнебити Тотнъм, вкара и втория гол при победата с 4:2 в дербито на Манчестър. През май пък белгиецът спечели трите точки с победен гол над Кристал Палас.

През следващия сезон Фелайни трябваше да запълва дупката в нападение и с огромно желание се преквалифицира под давлението на Луис ван Гаал в таран. С пристигането на Жозе Моуриньо и най-вече на Погба халфът постепенно загуби титулярното си място, но продължи да дава всичко от себе си в редките моменти, в които му беше гласувано доверие. Малцина биха отрекли приноса му за спечелването на Лига Европа и гола срещу Селта в полуфиналите, попадението му във финала за ФА Къп срещу Евертън или победния гол срещу Йънг Бойс в Шампионската лига, който се оказа и решителен за преминаването на групата.

Но изброените по-горе неща не са водещите аргументи за това, че ако не обич, то Маруан заслужава най-малкото голямо уважение от феновете на колоса от Манчестър. Когато в края на предишния сезон белгиецът и Жозе Моуриньо влязоха в пререкания около подновяването на договора на халфа и по-всичко личеше, че Фелайни ще си тръгне, се случи точно обратното – той остана и няколко месеца по-късно се превърна в единствения футболист, който се раздаваше на 120 процента във всеки мач, въпреки очевидния бойкот, който Погба и компания спретнаха на португалския си наставник, довел през декември и до неизбежното му освобождаване.

  Сподели
950