Клубовете в Англия отказаха да намалят броя на чужденците


Н. Гавазов

Клубовете в Англия отказаха да намалят броя на чужденците

Клубовете от Висшата лига на Англия се обявиха срещу инициативата на Футболната асоциация (ФА) за намаляване на лимита на чуждестранните футболисти. Към момента всеки клуб от английския елит има право да ползва услугите до 17 чужденци в заявката си от 25 играча за сезона. Неотдавна ФА излезе с предложение този брой да бъде намален до 12 човека.

Озвучавайки тази идея, ФА се ръководеше от желанието да види повече местни възпитаници в елита, както и с излизането на Великобритания от ЕС, което ще доведе до трудности при наемане на футболисти от Стария свят - това ще сее случва по правила, каквито важат в момента за играчи извън ЕС.

Разбирайки, че такава инициатива може да нанесе вреда на Висшата лига, ФА изрази готовност да позволи на клубовете да подписват с играчи от ЕС при облекчен режим, но при условие, че броят на чужденците бъде ограничен.

Тези мисли пред босовете бяха споделени от изпълнителния директор на ФА Мартин Глен, който предупреди клубовете с проблеми на трансферния пазар след излизането на Великобритания от ЕС.

Според информацията, клубовете единодушно са отклонили предложението на ФА за намаляване на броя на чужденците. Основният мотив на клубните босове е, че системата работи, а въпросът с намаляване на броя на чужденците не е изучен добре.

"Защо да променяме нещо, което работи по перфектен начин,  а новото не е проучено?", заяви съсобственикът на Уест Хем Дейвид Голд.

Според неофициални източници, сега ФА се готви да разработи подробен анализ на инициативата си и да я подкрепи със съответните мотиви. Предполага се, че футболните власти ще се върнат към темата с лимита едва през есента на следващата година, когато ще има повече яснота около живота на клубовете след излизането на Великобритания от ЕС.

Напомняме, че вчерашното събрание на ръководителите на клубовете и ФА взе решение за въвеждане на системата VAR в Англия. Това ще се случи от сезон 2019/20.

  Сподели
397