Бин Салман е готов да предложи 4 милиарда за Юнайтед


Н. Гавазов

Бин Салман е готов да предложи 4 милиарда за Юнайтед

Престонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман все още може да закупи Манчестър Юнайтед, независимо от постъпилото по-рано опровержение на тази информация. Напомняме, че в началото на тази седмица се появиха слухове, че Бин Салман е решил да последва примера на своите съседи от Абу Даби, владеещи Манчестър Сити и Катар, които са собственици на ПСЖ и също да придобие европейски клуб.

Няколко часа след като тази информация се появи в редица авторитетни английски издания, анонимен източник от "Олд Трафорд" използва Sky Sports за да увери, че семейство Глейзър не мисли за продажба на клуба.

Сега обаче се появи нова информация. Според Daily Mirror, сделката все още е възможна. Бин Салман, един от най-богатите и влиятелни хора в света, възнамерява да предложи за Юнайтед 4 милиарда паунда, а семейство Глейзър трудно ще откаже такава колосална сума.

Съсобственикът на Юнайтед Аврам Глейзър, който е президент на клуба, трябваше да пътува до Ер Рияд във вторник в рамките на инвестиционна конференция, но това мероприятие бе  отменено заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Въпреки това, източник твърди, че Аврам и брат му Джоел ще пътуват до Близкия Изток през следващите няколко седмици, за да се срещнат с Бин Салман, чието състояние се оценява на 850 милиарда паунда.

Ако сделката се състои, тя ще донесе огромна печалба на семейство Глейзър. Американците купиха Юнайтед през 2005 година за 790 милиона паунда, но голяма част от тези средства бяха взети на кредит, които по-късно легнаха на клуба. Заради това американците са непопулярни сред феновете на "червените дяволи".

Независимо от всичко и от липсата на титли във Висшата лига на Англия през последните години, Юнайтед се превърна в най-мощния във финансово отношение клуб в света, като през тази есен акциите на Юнайтед на борсата в Ню Йорк достигнаха своя максимум. Именно за това Бин Салман е готов да плати с около 800 милиона паунда повече, отколкото е международната оценка на клуба - 3.2 милиарда паунда.

Бъдещият глава на Саудитска Арабия е известен с това, че има навика да купува само скъпи и разкошни неща. Именно по този начин принцът гледа на Юнайтед - като на най-престижния клуб в света, в който могат да бъдат направени надеждни инвестиции с висока възвръщаемост.

2574