Клубовете в Англия са платили 211 милиона за агенти


Н. Гавазов

Клубовете в Англия са платили 211 милиона за агенти

През миналия сезон клубовете от Висшата лига на Англия са похарчили за услуги на футболните агенти 211 милиона паунда, което е с 37 милиона паунда повече, отколкото година по-рано. В указания период клубовете от английския елит са осъществили 541 трансферни транзакции, включително наемни съглашения и сключване на нови контракт - за всичко това също се заплаща на агентите. При това, своите комисионни получават не само агентът на купуващия клуб, но и агентът на клуба-продавач и агентът на играча.

Според информацията, от всичките тези 541 сделки, поне една  има, когато посредникът между трите страни е едно и също лице. В 426 сделки или 79% от общия брой представителството е двойно.

Подобна бе ситуацията през 2016 година, когато Мино Райола представляваше интересите на Ювентус, Манчестър Юнайтед и Пол Погба, спечелвайки 41 милиона паунда от цялата операция. Тогава ФИФА започна разследване на трансфера, но в крайна сметка не се стигна до наказание.

Статистиката сочи, че Ливърпул е лидер сред клубовете, похарчили най-много пари за футболни агенти - 26.8 милиона паунда. Следват Челси с 25.1 милиона паунда и Манчестър Сити - 23.5 милиона паунда. Най-малко от всички е платил Хъдърсфийлд - 2.5 милиона паунда.

  Сподели
431