Рухна митът за пълните английски стадиони


Н. Гавазов

Рухна митът за пълните английски стадиони

Няколко клуба от Висшата лига на Англия са заподозрени е завишаване на цифрите за посещаемостта на своите домашни мачове през миналия сезон. През миналата кампания не бе рядко да се види как "Емирейтс" е наполовина запълнен в резултат на бойкота, който феновете на Арсенал организираха спрямо Арсен Венгер. Това обаче не пречеше на лондонския клуб всеки път да обявява за посещаемост от 97-98%. Картината не се промени дори когато пресата повдигна темата, показвайки снимки от празните трибуни на "Емерейтс" - и Венгер, и ръководството на клуба продължаваха да твърдят обратното, оправдавайки се с продадените билети и абонаментни карти.

В свежо изследване на ВВС става ясно, че клубовете от Висшата лига използват в своите отчети за посещаемост количеството продадени билети. Тези данни много лесно могат да бъдат проверени и подлежат на одит от данъчните власти.

И все пак, правилникът на Висшата лига задължава клубовете да отчитат количеството хора, преминали през т.нар. турникети на стадионите. Това е необходимо с цел спазване на мерките за безопасност и за прогнозиране на количеството зрители, които се очакват за следващия мач.

На практика се оказва, че информацията за фактическата посещаемост не винаги е публична, освен това тя се разминава с данните, които клубовете обявяват през вторите полувремена на своите мачове. Дори се получават колосални разминавания в цифрите, което говори за манипулиране на цифрите.

ВВС успя да получи от местните власти статистика на фактическата посещаемост за осем клуба от Висшата лига през миналия сезон. Оказва се, че Уест Хем най-много е завишавал своите данни - обявявани са количество зрители с 22% над действителния брой. Манчестър Сити е втори с 14%, Саутхемптън е трети а 13%, следват Тотнъм - 4%, Челси - 8% (отчетени са само 12 мача и не всички във Висшата лига), Уотфорд - 15%, но само за шест срещи.

Интересното е, че данните за Манчестър Юнайтед са съвпаднали с тези, които имат местните власти.

Ако говорим за конкретни двубои, лидер е мачът между Уест Хем и УБА на 2 януари. Официалните данни на "чуковете" показват, че 56 888 зрители са гледали срещата, но в действителност на стадиона е имало само 39 365 човека.

Шампионът Манчестър Сити е направил най-голямото завишаване на цифрите в срещата със Саутхемптън (53 407 срещу действителни 38 130 човека). За Тотнъм това е двубоя с Брайтън (551 124 срещу 46 438).

Общият извод на изследването е, че средната посещаемост на стадионите от Висшата лига на Англия за миналия сезон не е 96%, както се твърди официално, а много по-малко - 85%. На практика това означава, че рухва митът за препълнените английски стадиони и вероятно само няколко клуба в лицето на Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Челси могат да се похвалят с посещаемост от по 97-98%.

  Сподели
491