Белерин: Невъзможно е да разкриеш, че си гей


И. Ангелов

Белерин: Невъзможно е да разкриеш, че си гей

Защитникът на Арсенал Хектор Белерин призна, че е бил афектиран от нападките, получени от него онлайн и по време на мачовете на отбора. 23-годишният признава пред The Times, че е трябвало да изгради имунитет срещу критиките по отношение на модните му решения и прически, както и по отношение играта на терена:

"Някои от тези мнения са много обидни. Повечето от нападките са онлайн, но чуваш неща и на стадиона. Хората ме наричаха 'лесбийка' заради косата. Има и други хомофобски изрази. Научих се да съм дебелокож, но това ти влияе. От време на време започваш да се съмняваш в себе си.

"Проблемът е, че хората си имат идея как трябва да изглежда един футболист, как трябва да се държи, какво да говори. Когато се държиш малко различно веднага ставаш мишена. Има напрежение да се придържаш към нормата. Това е много опасно. В живота човек трябва да може да се изразява. Хората са по-щастливи така."

Белерин призна, че е трябвало да изтрие Туитър от телефона си заради някои съобщения:

"Това може да е благословия и проклятие. Когато пристигнах в Арсенал в началото, очакванията към мен бяха ниски и хората бяха впечатлени когато играех добре. Но след това когато имах слаби мачове нещата ставаха лудост. Най-лошото беше преди година и половина. Много хора казват и добри неща, но е естествено да се концентрираш над лошите. За кратко изтрих приложенията от телефона. След това пак реших да погледна. Туитър е страхотен източник на информация. Всеки ден там се уча да се справям с обидите по по-добър начин."

Белерин смята, че поради горните причини все още е опасно футболистите да признават за различна сексуална ориентация:

"Невъзможно е да разкриеш, че си гей във футбола. Някои фенове не са готови. Когато се случи в ръгбито с уелския играч Гарет Томас, хората уважиха това. Феновете уважиха решението му. Във футбола културата е друга. Това може да стане много лично и много, много гадно, особено за играчите от отбор, който е враг на привържениците."

  Сподели
508