Най-скъпите трансфери в днешни пари


И. Ангелов

Най-скъпите трансфери в днешни пари

Sky Sports публикува проучване за това кой би бил най-скъпият футболист от Висшата лига, като се вземе предвид инфлацията на валутите от 1992-ра година насам. Оказва се, че Андри Шевченко би бил най-скъпият играч при трансфера си през 2006-та година от Милан към Челси.

"Сините" подписват с нападателя за 29.4 милиона лири, но това е равностойно на 144.4 милиона лири в днешния пазар според проучването на TotallyMoney. Нюкасъл закупи Алан Шиърър от Блекбърн за 15 милиона лири през 1996-та, което би означавало цена от 125.1 милиона лири в днешни дни. Така изданието публикува най-скъпата 11-ка в историята на Висшата лига:

Рио Фърдинанд е третият най-скъп играч след 29-те милиона, платени от Манчестър Юнайтед на Лийдс, които днес биха били 121.7 милиона лири.

Оказва се, че Челси е похарчил милиард и половина през последните 26 години, която сума в днешни дни би означавала 4.3 милиарда. Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити запълват топ 4 на харчещите:

Проучване на трансферните суми за играчи във Висшата лига показва моментите на драстични покачвания на цените на играчите - през 2008-09, 2013-14 и 2016-17 г.:

Проучването посочва няколко причини за покачването на трансферните суми, като в основата са гостоприемните стадиони и повишените приходи от търговска дейност, които водят до търсене и предлагане между отборите и покачване на цената на ограничен брой играчи, които се смятат за световна класа.

Ако пазарната ситуация от Висшата лига в последните 26 години бъде наложена в ежедневния живот, това за средния англичанин би означавало да получи един хляб в магазина на цената от 12 лири в момента. 

  Сподели
700