Райт: В нападките срещу Стърлинг има и расизъм


Н. Гавазов

Райт: В нападките срещу Стърлинг има и расизъм

Бившият нападател на Арсенал и на националния отбор на Англия Йън Райт вижда прояви на расизъм в настойчивата критика по адрес на крилото на Манчестър Сити Рахим Стърлинг. Миналият сезон стана най-добрият в кариерата на англичанина, който вкара 18 гола във Висшата лига на Англия и помогна на своя клуб да спечели титлата. Едновременно с това пресата не спря да критикува Рахим за неговата разточителност.

Тези критики по адрес на 23-годишния футболист се засилиха през лятото. Рахим пропиля много положения по време на финалите на Мондиал 2018, освен това си навлече гнева на феновете за татуировката си на оръжие.

Според Райт всичко това е свързано с цвета на кожата на Стърлинг.

"Много хора ли са критикувани така, както Стърлинг? Всеки играч е длъжен да се справя с всякаква критика, но аз не виждам друг футболист да е нападан толкова много.

Те не са подложени на такава критика, защото не се пречкат на хората в коридорите на властта. Мисля, че тук става дума за заговор срещу него.

В медиите има влиятелни хора, които продължават да притискат това момче. Очевидно е. Когато видиш критиките по негов адрес, тогава разбираш, че тик има и определен дял расизъм. Те го атакуват заради произхода му, те не искат той да се издига, дърпат го надолу. Те не желаят той да продължи да постига успех.

Хората могат да кажат, че е лесно да се оправдаваш с расизма, но кажете ми една добра причина да бъде критикуван Рахим Стърлинг просто за това, че той е футболист", заяви Райт.

По-рано за Рахим се застъпи съотборникът му в Сити Фернандиньо: "Не мога да разбера, защо хората се отнасят към него по този начин. Te постоянно пишат за него, следят всяка негова крачка. Това е отлично момче, което само си върши работата. За мен е много приятно да деля една съблекалня с него. Рахим никога не се предава, даже независимо от критиките по свой адрес. Той вече се превърна в един от лидерите на Сити. През миналия сезон можехте да се убедите колко е важен той за нас: Рахим вкара няколко победни гола".

  Сподели
388