Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (III част)


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2018/19 във Висшата лига на Англия (III част)

Анонсът на сезон 2018/19 на Висшата лига на Англия ще завърши с представянето на последните два отбора. Това са Ливърпул и Манчестър Сити, които експерти и букмейкъри определят за главните фаворити за спечелването на титлата. Вероятно много почитатели на английския футбол и на грандовете в него няма да се съгласят с това, че отделихме мърсисайдци и "граждани" от останалата група, съставляваща т.нар. Голяма шестица, но много пресен е споменът от зашеметяващия начин, с който Сити триумфира в първенството, а що се отнася до финалиста в Шампионска лига, никой не може да отрече, че клубът се поучи от грешките си и на практика запуши всички проблемни зони в отбора, изграждайки истински Дрийм Тийм, готов да покорява всякакви върхове. Именно за това сме оставили черешката на тортата за накрая - Ливърпул и Манчестър Сити изглеждат с една глава по-високи от своите конкуренти.

ЛИВЪРПУЛ

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул

- капацитет: 45 362

Мениджър: Юрген Клоп

Прякор: "Червените"

Трансферна стойност: 889.50 милиона паунда

Позиция в първенството: 4-то място

Победи: 21

Равенства: 12

Загуби: 5

Голова разлика: 84-38

Ливърпул бе главното откровение на миналия европейски клубен сезон, но на отбора на Юрген Клоп малко не достигна, за да триумфира с трофея. В дадения случай с надежден вратар на вратата. Може да се спори колко точки носи един качествен страж на сезон, но феновете на Ливърпул правят съвсем други сметки, а именно, колко точки губи един отбор от грешки на вратаря. След голямото разочарование в Киев немецът и ръководството на клуба най-после осъзнаха нуждата от качествен човек между гредите и така Алисон пристигна на "Анфийлд". Трудно е да кажем колко точки ще спечелят "червените" от новия вратар, но нека припомним, че попаденията в собствената врата рязко намаляха след пристигането на Ван Дайк. Ако се опрем на тази логика и следваме тенденцията, трябва да очакваме не повече от 27-30 получени гола.

Възхитителната работа на "червените" на трансферния пазар обаче не е свързана само с многото пари, похарчени за бразилеца. Отчитайки заминаването на Емре Джан и тежката травма на Алекс Окслейд-Чембърлейн, мърсисайдци веднага реагираха с покупките на Фабиньо и на Джердан Шакири от Стоук Сити. Лека въпросителна предизвиква покупката на швейцареца - талантлив футболист, способен да извърши невероятни неща, но и в състояние да провали няколко поредни мача, при това Джердан е известен с тежкия си характер. Ясно е обаче, че Шакири няма да бъде основен играч и ролята му е по-скоро да даде дълбочина на атакуващата линия. Впрочем, ако Клоп успее да се справи с манталитета на Джердан и направи от 26-годишния швейцарец стабилен футболист, това ще е голямо постижение за немеца и голям успех за Ливърпул.

Особено внимание  заслужава да бъде отделено на Наби Кейта. Има нещо символично в това, че гвинеецът взе номера на легендата Джерард. При цялото ни уважение към достойнствата на Джордан Хендерсън, Джеймс Милнър и Джорджиньо Вайналдум, тримата са ограничени само в по един компонент на играта. При Кейта няма такъв проблем. При новото попълнение няма такива проблеми - продуктът от школата на Рангник предлага цял набор от функции, с което в известна степен много прилича на Джерард. Кейта вкарваше и асистираше в стария си отбор, но по-важното е, че бе незаменим при пазенето на топката. При това агресивният стил на РБ Лайпциг изисква отбрана далече от собствената си врата и преминаването през тази школа означава, че футболистът няма да има нужда от адаптиране и осмисляне на стила на Клоп.

Не на последно място, Ливърпул запази лидерите си. Главните герои от миналия сезон останаха и ще станат по-силни с новите попълнения.

На практика, единственият конкурент на Ливърпул за титлата е Манчестър Сити. Но в Шампионска лига Клоп показа как се побеждава Гуардиола. Сега немският специалист трябва психологически да подготви подчинените си и да бъдат избегнати грешките в мачовете с аутсайдерите. Ако това бъде постигнато, след девет месеца Ливърпул ще празнува спечелване на титлата.

Прогноза: Борба за титлата

 

 

МАНЧЕСТЪР СИТИ

Стадион: "Етихад Стейдиъм", Манчестър

- капацитет: 55 097

Мениджър: Пеп Гуардиола

Прякор: "Гражданите"

Трансферна стойност: 1.05 милиарда паунда

Позиция в първенството: 1-во място

Победи: 32

Равенства: 4

Загуби: 2

Голова разлика: 106-27

Манчестър Сити проведе впечатляващ сезон, установявайки поредица от рекорди във Висшата лига на Англия и като цяло в английския футбол. Единствената горчивина през кампанията стана отпадането от Ливърпул в Шампионска лига и несъстоятелността на "гражданите" в мачовете с мърсисайдци.

Като цяло, Хосеп Гуардиола не проведе голяма лятна кампания, но и няма нужда от такава. Шампионите са добре сработена машина, който без особени усилия преминава през всичко по пътя си и това се видя в мача с Челси за Суперкупата. Сега отбраната изглежда много солидно  с купения през зимата Лапорт и възстановилият се от травмата Менид, както и преквалифицираният в защитник Делф. Пристигането на Риад Марез пък ще даде свежи идеи в атака. Предположенията, че алжирецът не е този от шампионския сезон, нямат почва под себе си. Риад стана свидетел как Лестър отново започна да се превръща в познатия средняк, но креативният футболист запази своя апетит за гръмки успехи, но не и мотивация. Такава ще получи сега при Пеп и напълно е възможно дори да достигне своя пик в изявите си.

Изглежда, че слабото място в Сити е малката дълбочина на атакуващата линия, където се намира блестящият, но способен да получи травма Серхио Агуеро, а също така и Габриел Жезуш, който леко е способен да сдаде позиции. Очаква се този сезон да бъде решаващ за бразилеца, който трябва по-бързо да преодолее недостатъците на преходната си възраст и окончателно да се адаптира към изискванията на испанския си наставник. Впрочем, прекрасно знаем, че Сити е опасен преди всичко не със своята атака, а с мощната си полузащита, която е в състояние да решава всички проблеми с резултатност и без нападатели. През този сезон се очаква още повече от Лерой Сане, а след мача с Челси Гуардиола отправи суперлативи към Бернардо Силва, който има потенциал и вероятно ще бъде развит през настоящата кампания.

Другият проблем, от който няма как да се избяга е това, че останалите отбори ще играят още по-надъхано срещу Сити, давайки всичко от себе си за спечелване на поне точка. Но това е така с всички тимове, които защитават титлата си и Пеп и компания със сигурност са настроени за още по-големи битки през новия сезон.

Тези "проблеми" ни най-малко не могат да изместят "гражданите" от статута им на фаворит за титлата. Шампионите имат фантастичен състав и отличен мениджър, който освен всичко друго, ще се опита да направи пробив и в Европа.

Прогноза: Борба за титлата

  Сподели
697