Отговориха на претенциите на Моуриньо относно програмата на Ливърпул


Н. Гавазов

Отговориха на претенциите на Моуриньо относно програмата на Ливърпул

Глен Томпсън от компанията Atos, която от 1992 година подпомага изготвянето на програмата в първите четири английски дивизии, отговори на претенциите на мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо относно разписанието на Висшата лига за новия сезон. Напомняме, че през миналия месец се появиха публикации, че португалецът е недоволен от това, че съгласно програмата всички мачове на Ливърпул след двубоите от Шампионска лига ще се проведат на "Анфийлд". Жозе е на мнение, че това е направено преднамерено, с цел улесняване на програмата на историческия съперник.

Съобщаваше се, че наставникът на Юнайтед до такава степен е възмутен от този факт, че възнамерява да повдигне въпроса по време на ежегодната среща на мениджърите с управата на Висшата лига преди старта на сезона, както и да засегне темата на своята първа пресконференция преди първия мач на отбора от новата кампания.

Томпсън, провокиран с въпрос по темата, бе принуден да обясни механизма на изготвяне на разписанията за сезона.

"Наистина жалко, ако това е така, защото изготвянето на една програма не се случва за един ден, а е продължителен процес, който продължава почти половин година. Той обхваща 2036 мача и е несериозно да се говори, че шест срещи могат да бъдат манипулирани, за да бъде дадено предимство на един или друг отбор.

Работата над съставяне на календара започва в началото на календарната година. Някъде тогава аз получавам първите дати от Висшата лига. Всичко се строи на основата на датите от международните мачове на ФИФА, след това от европейските турнири, а накрая Футболната асоциация на Англия добавя датите на своите съревнования. Мачовете от първенствата и Купата на Лигата се разпределят върху оставащите дати.

При съставяне на календара ние се стараем да се придържаме към определена методология и последователност. Първата част на сезона се разбива на пет съставни части, така наречените сетове, които след това използваме през втората част на сезона, но в обратен ред.

Съществуват т.нар. златни правила при съставяне на календара, от които не може да има никакво отклонение. Например, всеки пет мача на един отбор трябва да включват три срещи у дома и две навън или обратното.

Освен това, стараем се да избягваме две или повече поредни срещи у дома или на гости, особено в началото или края на сезона. Това би било несправедливо по отношение към отборите, още повече, ако те се нуждаят от точки.

Около Коледа, ако отбор играе на Boxing Day у дома, то в новогодишния ден той трябва да гостува и обратното. Освен това се стараем да редуваме домакинства - гостувания от събота към събота.

Разбира се, стараем се да избегнем мачове на отбори от един град у дома в един и същи ден. С тимовете от Манчестър и Ливърпул е много лесно, за разлика от съставянето на правилния календар за лондонските отбори.

По-нататък, някъде в средата на март, Висшата лига изпраща въпросник до всеки един клуб, в който трябва да се отговори натри въпроса: 1) Има ли дати, на които не искате да играете у дома? На този въпрос те отговарят заедно с полицията на града. 2) С кои клубове желаете да обсъдите някои дати? 3) Има ли отбори, с които не желаете да играете на Boxing Day?

Разбира се, не винаги се получава да угодим на всеки, но практиката показва, че всяка година ние удовлетворяваме над 85% от претенциите на клубовете. Ако това е невъзможно, тогава Висшата лига задължително научава кое искане от клубове е най-важно. Наистина е смешно да се говори за някакви манипулации, защото всичко почива на принципи и правила, а в целия процес участват много хора", заяви Томпсън.

  Сподели
453