Манчестър Сити не повярвал във Ван Дайк


Н. Гавазов

Манчестър Сити не повярвал във Ван Дайк

Манчестър Сити е можел да привлече Върджил ван Дайк през 2015 година, но в клуба са отхвърлили тази възможност, подлагайки на съмнение качествата на играча. Напомняме, че през януари 26-годишният Ван Дайк стана най-скъпият защитник в света - Ливърпул плати на Саутхемптън 75 милиона паунда. Тази инвестиция напълно оправда своята стойност, защото Върджил стабилизира играта на "червените" и помогна на отбора си да завърши в топ 4, а също така да играе финал в Шампионска лига, попътно елиминирайки Сити.

Съдбата на холандеца обаче е можела да се развие по друг начин. Рони Дейл, който оглави Селтик през 2014 година, без особени усилия е открил таланта на Ван Дайк и го е препоръчал на Сити. Гражданите не повярвали във Върджил и в крайна сметка той е бил продаден на Саутхемптън за 13 милиона паунда.

"Върджил бе специален, но когато пристигнах, на мен ми се струваше, че той не се намира във форма. Трябваше да работи върху някои неща, а той мързелуваше на тренировките. Казах му да отдели внимание на тези неща, освен това поисках от него да се раздава на 100% по време на тренировките и да следи тялото си", заяви Дейли.

"Когато каза, че си тръгва, аз го посъветвах да отиде не в Саутхемптън или в Съндърланд, а веднага в Манчестър Сити или Манчестър Юнайтед. Видях, че е достатъчно добър за тях. Дори го препоръчах на Сити, но сега те съжаляват за това", завърши специалистът.

Както е известно, по-рано Football Leaks съобщи за някои данни от прехода на Върджил. Холандецът е получил 6 милиона паунда бонус "преход" и 5 милиона паунда бонус "преданост" за това, че подписа контракт с клуба. И двата бонуса са платени веднага след подписване на съглашението, което предвижда заплата от "нищожните" 125 000 паунда на седмица. Ван Дайк ще вземе 4 милиона паунда в момента, в който запише своя 150-ти мач за Ливърпул. Това условие е в сила, само при положение, че мърсисайдци се намират в топ 4 на Висшата лига на Англия по времето, когато Върджил постигне този рубеж. Всеки гол или асистенция на Ван Дайк му носи по 20 000 паунда. Освен това защитникът ще стане по-богат с 375 000 паунда, ако отборът не допусне гол в 18 мача през сезона, 500 000 паунда за 20 сухи мача и 750 000 паунда за 22 сухи срещи.

  Сподели
624