Грандовете постигнаха промяна на системата за разпределение на парите от ТВ права


Н. Гавазов

Грандовете постигнаха промяна на системата за разпределение на парите от ТВ права

Големите клубове от Висшата лига на Англия успяха да постигнат увеличение на своя дял от продажбата на телевизионните права зад граница. През последните 26 години клубовете от английския елит деляха доходите от продажба на телевизионни права зад граница поравно - но не и по справедливост, както отскоро се смята от представителите на Голямата шестица.

Инициативата, която бе повдигната от Ливърпул и Манчестър Сити с подкрепата на Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Тотнъм и Евертън, все пак намери разбиране в останалите представители на Висшата лига. В крайна сметка средняците и аутсайдерите се съгласиха с това, че глобалната популярност на Висшата лига на Англия в голяма степен е задължена на големите клубове, а те заслужават награда под формата на увеличение на дела.

Същността на инициативата се състои в това, че делът от продажбата на телевизионните права трябва да зависи от крайната позиция в таблицата за класиране. Сега това правило работи само по отношение на ТВ правата вътре в Британия, но не и зад граница.

Решението за промяна на системата за разпределение на парите от ТВ правата бе прието на днешното ежегодно събрание на босовете на клубовете от Висшата лига на Англия. Измененията на правилата ще влязат в сила от следващия тригодишен цикъл, от сезон 2019/20.

Пикантна подробност е това, че първоначално специалистите не даваха никакъв шанс на инициативата на големите клубове. Зад нея бяха гореспоменатите седем клуба, а както е известно, всяка една промяна във Висшата лига се извършва с гласовете на поне 14 члена. Очакванията бяха, че останалите клубове ще отхвърлят инициативата в опит да запазят статуквото. Според неофициални източници, ситуацията се е обърнала след изказвания на Джон Хенри и Даниел Леви, който убедили колегите си, че увеличението на средствата по новия договор на практика ще запази парите за средняците и аутсайдерите, като въпросното нарастване се дължи името на големите клубове. Това обърнало гласуването и в крайна сметка предложението за промяна е било прието.

Напомняме, че за миналия сезон Манчестър Сити прибра 149 милиона паунда от продажбата на телевизонните права. Последният в класирането УБА пък взе 95 милиона паунда. Тези два показателя са в съотношение 1.6. В бъдеще то ще бъде увеличено до 1.8.

  Сподели
579