Ливърпул иска повече пари от телевизионна транслация на мачовете


Н. Гавазов

Ливърпул иска повече пари от телевизионна транслация на мачовете

Собственикът на Ливърпул Джон Хенри е на мнение, че клубът трябва да получава по-големи права от продажбата на телевизионните права зад граница. Съгласно регламента, парите от задграничните телевизионни договори на клубовете от Висшата лига са разпределени на равни пропорции. Хенри смята такова разпределение за несправедливо, тъй като именно топ клубовете събират по-голямата част от аудиторията.

"Това е много грешно. Може би структурата е имала своите оправдания когато е била създадена, но към настоящия момент тя се нуждае от актуализация. Вие не можете вечно да се придържате към тази медия - стратегия. Точно по същия начин не можете да използвате една и съща тактика във футболните мачове. Резултатът ще е известен", заяви Хенри.

"Парите, които ние получаваме от транслация зад граница се разпределят много несправедливо. Топ клубовете с всяка изминала година получават все по-малко, отколкото клубовете, които взимат парашутните пари след изпадането от Чемпиъншип", добави босът.

"В Лигата прекрасно разбират каква е ролята на големите клубове в телевизионните контракти. За съжаление, ние нямаме право на глас, за да променим тенденцията, която продължава вече 25 години", завърши Хенри.

Днес ще се състои Общото събрание на Висшата лига на Англия. Съгласно източници, Хенри ще повдигне темата с разпределението на парите от телевизионните права, като зад американския президент са Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Арсенал и Евертън. Всички останали клубове са против промяна на сегашния модел.

  Сподели
535