Яя: Пеп е жесток, завиждаше ми, и мрази африканци


И. Ангелов

Яя: Пеп е жесток, завиждаше ми, и мрази африканци

Яя Туре нападна мениджъра на Манчестър Сити Пеп Гуардиола като обяви, че според него той не харесва африкански играчи. Полузащитникът от Кот Д'Ивоар напусна Сити в края на последния сезон след като загуби мястото си на титуляр, като той напуска втори отбор на Гуардиола след Барселона. 35-годишният каза пред France Football:

"Аз искам да съм човека, който разбива мита за Гуардиола. Аз опитах да разбера всичко и дори запитах треньорите за статистиката ми. Когато разбрах, че съм по-добър от останалите, в тренировките и в мачовете, включително и от по-младите от мен, аз разбрах, че това не е въпрос на физическо представяне. Аз не знам защо, но останах с впечатление, че той завиждаше - вземаше ме за негов враг.

"Аз имам впечатлението, че Пеп, без никакво уважение и признание към мен, опита да разруши последния ми сезон. Той беше жесток с мен. Наистина ли мислите, че щеше да постъпи така с Андрес Иниеста? Стигна се до там, че започнах да се питам дали е заради расата ми. Аз не съм първия, и други хора в Барса се питаха това.

"Може би ние африканците не получаваме еднакво третиране от определени хора. Когато погледнем, Пеп е имал проблеми с африканци във всеки свой отбор. Това носи много въпроси. Той е прекалено интелигентен, за да го хванат. Той никога няма да признае, че не харесва африкански играчи. Но в деня, в който нареди отбор с африканци в него, аз ще му изпратя торта. 

"Извън това, Пеп иска да има играчи, които му се подчиняват и му целуват ръка. Аз не харесвам такива отношения. Аз уважавам треньора, но не съм негово притежание. Пеп открадна моето сбогуване със Сити, един клуб с прекрасни фенове. Аз исках да напусна с емоция както Иниеста напусна Барса или Буфон - Ювентус. Но Пеп не ми позволи това."

Туре изигра над 300 срещи и вкара 79 гола във всички състезания за Сити от пристигането си от Барселона през 2010-та. С тима той спечели 3 пъти Висшата лига, 2 пъти Купата на лигата, 1 път ФА Къп и Къмюнити Шийлд.

  Сподели
493